Евровизијска бина као труп брода

Позорница у Лисабону на којој ће се одржати 63. такмичење за Песму Евровизије биће изграђена у облику трупа брода. На тај начин, остварује се блиска веза са историјом и културом Португалије које биле основна инспирација чувеном креатору из Аустралије, Флоријану Видеру.

„Такмичење за песму Евровизије 2018. године ц́е вас провести кроз различите културе Европе и света. Путовање кроз „музичко море" које планирамо да откријемо, повезаће и коначно ујединити нације, њихове културе, а Португалија ће поново постати навигатор и компас" - истакао јеФлориан Видер.

На изглед евровизијске позорнице утицале су четири кључна мотива: пловидба, море, бродови и мапе.

Пловидба
Централни мотив на застави Португалије је армиларна сфера која се појављује и у португалској хералдици и у вези је са португалским открићима током Доба истраживања. Из тог разлога представља кључни елемент у концепцији дизајна позорнице.

Море
Море пружа осећај слободе и јасноће, што га чини једним од најспокојнијих места на свету. Дизајн бине показује модерно тумачење снажног таласа и његовог природног облика.

Бродови
Португалци су од давнина били мајстори у изради бродова. Захваљујући тој изванредној вештини, истражили су читав свет. Структура бине инспирисана је ремек-делима бродоградње.

Мапе
Мапа је дијаграмска презентација копна и мора. Радијалне линије на мапама се простиру у различитим смеровима и повезују места на копну и води. У тачки где се све те линије спајају налази се Лисабон, град домаћин Песме Евровизије.

Заменик извршног продуцента Песме Евровизије, Пауло Резенде, нагласио је да је идеја да позорница у Лисабону одражава дух Португалије, да буде елегантна, модерна али у исто време и јединстсвена. „Требало би да презентује снажну поруку чиме ће се разликовати од свих претходних. Резултат је ово изузетно ремек-дело које у потпуности испуњава концепт и причу предстојеће Песме Евровизије", рекао је Резенде.

Флоријан Видер је уважени дизајнер који је са својом компанијом био задужен за израду грандиозних бина и сценографија. На листи његових величанствених и готово надреалних, научнофантастичних урадака, налазе се евровизијске позорнице у Дизелдорфу (2011), Бакуу (2012), Бечу (2015) и Кијеву (2017).

Песма Евровизије биће одржана 8, 10. и 12. маја у лисабонској арени „Altice", под слоганом All Aboard (Укрцавање).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 28. јун 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару