Веселе трубачке песме!

Адути Србије на овогодишњем такмичењу биће једноставна песма, трубачи, жива музика и певач или певачица који најбоље „носе“ веселе Брегине песме.

Композитор Горан Бреговић и представници РТС-а слушали су на аудицији 10 кандидата, од којих ће троје, 13. марта, у директном преносу на РТС-у, отпевати по једну песму.

 

СМС гласовима биће одлучено ко ће од њих троје представљати Србију на 55. "Евросонгу" у Норвешкој. Србија наступа у првој полуфиналној вечери, 25. маја.

На аудицији су били: Миња Самарџић, Марија Лазић, Емина Јаховић, Жељко Васић, Ненад Ћеранић, Милан Станковић, Марко Вулиновић, Оливер Катић, Адил Максутовић и Јелена Марковић.

У ексклузивном интервјуу за РТС, Горан Бреговић сумира утиске о протеклом кастингу, песмама и извођачима.

Како је бирао певаче

„Имао сам две мушке и једну женску песму и позвао сам три девојке и шест мушких вокала на кастинг. Нисам мислио да се такмичи ко боље пева, јер су сви добро певали, него коме ће боље песме да 'легну', ко ће их боље осећати док пева", објашњава Брега како је дошло до таквог избора певача. „Оне које сам звао чак и не познајем, тражио сам на You Tube-у" и позвао оне који су ми се допали".

Тражи се светли глас

На питање да ли је замишљао неки одређени глас, Бреговић је истакао да воли светле гласове и да није важно да ли је то баритон или тенор: „На пример, баритон је био Шабан Бајрамовић, као и Френк Синатра, а светли тенор је Здравко Чолић. Мислим да нам овде треба светли глас јер су песме веселе, и траже певаче који могу да носе веселу песму, а то су пре свега млади певачи."

Лепота је ствар договора

На тему лепоте и питање да ли му је за избор певача била важна и појава, Бреговић каже: „Ја у појаву не верујем, верујем само у певање! Лепота је ствар договора. Лепота је у очима оног који гледа, то није ништа објективно. Џенис Џоплин по стандардима „Плејбоја" није лепа, али кад је на позорници лепа је јер лепо пева - таквих примера има милион у историји музике. Дакле, нисам гледао како неко изгледа него сам покушао да нађем певача који ће добро да носи песму. А сви певачи су били добри"

Нови познаници

„Упознао сам не само девет нових певача, већ и девет нових особа што је пуно за мој друштвени живот у Београду јер мало људи упознајем и мало излазим. Иначе је ових дана код мене била велика гужва, више је људи било него за целу годину (смех). Али било је весело. Ја се надам да ће свима који су били ту - певачима, телевизији, корепетиторима који су помагали и уредницима, та три дана остати у успомени као лепа три дана њиховог живота, као што ће остати мени".

О процесу избора

Горан Бреговић објаснио је детаљније читав процес припреме за избор певача: „Певачи су долазили код мене јер нисам хтео да шаљем демо снимке пошто су и текстови и аранжмани још у раној фази, па је рано и да циркулишу Београдом.

Певачи су долазили ујутру, а два корепетитора и уредник су их спремали да отпевају тачно за први демо снимак. Онда су се враћали око 5, 6 поподне да направимо коначни демо на основу којег ћемо људи из РТС-а и ја одлучити.

Када се одлучимо за три певача, онда ће се на њихове интонације снимати живи инструменти и Марина, Љиља и ја ћемо радити последње преправке на тексту. Аранжмани се приводе крају, али док не знамо интонације нећемо ништа живо снимати, јер је већина ствари жива, ја мало користим електронику.

Три, четири дана пред избор волео бих да певачи још једном прођу кроз студио да би све било потпуно спремно кад се појаве у емисији на РТС-у 13. марта."

Какве су песме?

На питање како би описао песме, Бреговић је рекао: „Једноставне, веселе песме! Неком ће се допасти, неком неће, али ко има амбицију да се свима допадне, не бави се оним чиме се ја бавим. Све три песме су трубачке, јер како сам већ рекао - тражили сте Брегу, добићете Брегу! Сви текстови су весели - тако ја то замишљам..."

Трубачи у популарној музици

„Свако истражује нешто - ја истражујем шта могу трубачи у савременој популарној музици и у савременој озбиљној музици. Све три песме ће имати елементе наших трубача, а свираће моји трубачи из „Оркестра за свадбе и сахране" јер сам навикао на њих и брже читају. Вероватно ћу користити и музичаре из неког оркестра РТС-а".

Песма фаворит?

„Песма је некако жив организам - кад почнеш да је храниш, она показује знаке које нисте предвиђали. Све што сам унапред мислио, касније се променило јер је свако од певача донео нешто ново, нешто добро... Видећемо."

Брега у Ослу

Наравно да идем на „Песму Евровизије", бићу тамо до финала али нећу бити за финално вече јер имам један договорен концерт у Шпанији. Ако уђемо у финале...", уз смех је рекао Горан Бреговић.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару