Горан Бреговић

Препознатљив балкански ритам, донео је домаћем композитору Горану Бреговићу светску славу. Компоновао је музику за бројна запажена филмска остварења, а његов "Оркестар за свадбе и сахране" са успехом наступа већ 16 година.

Традиционални ритмови балканског поднебља донели су светску репутацију домаћем композитору Горану Бреговићу аутору композиције која ће представљати Србију на 55. такмичењу "Песма Евровизије".

Рођен је у Сарајеву 22. марта 1950. године. Почетком седамдесетих Бреговић са својим пријатељима музичарима формира групу "Бијело дугме".

Главни вокал у бенду је био Жељко Бебек, а преломни тренутак њихове каријере је био трећи сингл "Да сам пекар" и "Селма", после кога објављују свој први албум "Кад би био бјело дугме".

Седамдестих Бреговић и његов оркестар харају музичким сценама стварајући дотад невиђену еуфорију крунисану чувеним концертом код Хајдучке чесме у Кошутњаку.

Са "Бијелим дугметом", Горан је ушао у легенду. Били су позвани да свирају за Јосипа Броза Тита, на дочеку Нове године у Загребу.

Организаторима се учинило да је њихова музика прегласна за маршала, па су их после неколико минута склонили са сцене.

Одржали су концерте у Загребу и Београду, а медији су их критиковали да кваре омладину прозападњачким идејама.

Неколико година после смрти доживотног председника СФР Југославије,  Јосипа Броза Тита, Бреговић почиње да се у наступима појављује у белом оделу што су многи схватили као алузију на маршала.

На прагу деведесетих, Бреговић дебитује као аутор филмске музике. Осим Кустуричиних култних и награђиваних дела "Дом за вешање", "Аризона дрим" и "Подземље", компоновао је музику за укупно 30 запажених филмских остварења као што су "Краљица Марго" Патриса Шероа, "Караула" Рајка Грлића, "Животни пут" Радула Махаелама, "Ђурђевдан" и још неколико његових комозиција овековечене су у филмској историји и као лајт мотиви култног филма "Борат" из 2006. године.

Успешне концертне турнеје

Аутор је музике за неколико реномираних позоришних остварења: мултимедијални пројекат Томажа Пандура "Silence of Balkans" ", представу о несвакидашњем Хамлету тршћанског позоришта "Stabilo", представу "The childrens crusade " популарног италијанског редитеља Марка Баиланија.

На почетку новог миленијума, Горан Бреговић је компоновао музичко-сценски триптих инспирисан Дантеовом "Божанственом комедијом". Дело је режирао Томаж Пандур а премијерно је изведено у позоришту "Талија" у Хамбургу.

"Кармен са срећним крајем" назив је Бреговићеве прве опере коју је комплетно ауторски уобличио. Дело је до сада имало више од 150 извођења у метрополама широм света.

Бреговић је сарађивао са Иги Попом Офра Хазом, Сесаријом Евором, Скот Вокером.

Његов "Оркестар за свадбе и сахране" са успехом наступа већ 16 година, а чине га трубачи, хор и симфонијски оркестар.

Оркестар годишње одржи око 150 концерата од којих је сваки својеврсни музички спектакл. У градовима широм света њихове концерте прати од неколико десетина хиљада људи до рекордних пола милиона колико је било на Тргу Ст.Ђовани у Риму 1997. године.

Прошлу, 2009. годину почео је објављивањем музичког пројекта "Алкохол", снимљеног у Гучи, који се састоји од два дела: "Шљивовивца" и "Шампањац". Лауреат је почасног доктората британског универзитета Шефилд.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара