Свен Стојановић: Спремаћемо се два месеца

Шведски режисер српског порекла Свен Стојановић, који ће режирати преносе „Песме Евровизије" у Београду, изјавио је да је то огромна част за њега и истовремено велики изазов будући да треба одрадити огроман посао у који је укључено неколико хиљада људи.

„Режија „Песме Евровизије" један је од највећих послова у свету забаве, поготово када је реч о телевизијским преносима. Велика је част радити тај посао. Иако сам до сада три пута режирао „Песму Евровизије" - у Риги, Истанбулу и Кијеву, ово ће за мене бити веома важан догађај јер се одржава у Београду - мој отац је из Србије. У бившу Југославију сам долазио од малих ногу и сви моји рођаци су одавде, и то је додатна част за мене", изјавио је за „Блиц" Свен Стојановић, који каже да је скоро немогуће прецизно рећи колико ће људи бити укључено у реализацију преноса.

„Технички речено, пробе и преносе ће радити око 250 људи. Међутим, ту су и техничари, тонци, људи задужени за звук у „Арени", коментатори из 43 земље, људи из РТС-а, 2.000 новинара из целе Европе... Радићемо са најмање 20 камера, што је више него довољно, можда ћу на располагању имати 24 камере, али сигурно нећу користити камере за које знам да ми неће бити потребне", рекао је Стојановић који је одушевљен „Београдском ареном".

„Арена је фантастична и то је најлепша хала у којој сам до сада радио. Савршена је за овај догађај и капацитетом и величином. Такође, изглед „Арене" и седишта је идеалан за камере и осветљење", објашњава Свен који је недавно режирао и шведски избор за „Песму Евровизије" „Мелодифестивален".

„Враћам се у Шведску на неколико дана, али већ следећег уторка поново долазим у Београд и остајем два и по месеца, до краја такмичења. Ово је огроман пројекат који многи могу да одраде, али само неколико људи може да га одради добро. Много времена се троши, за сваку песму нам је потребно од пет до осам сати, морам да осетим песму, пробам различите приступе... Такође, ту је и техничко планирање, графичко решење, расвета, видео... Потребно је много ствари унапред испланирати. Затим, имамо и 12 дана проба, што је потпуна лудница. Пробе трају десетак сати, затим имамо вишечасовне састанке на којима договарамо промене на песмама, што значи да ћу 15 дана уочи „Песме Евровизије", ако будем имао среће, спавати највише три сата дневно. Због тога је овај посао тако захтеван, физички и психички", рекао је Свен Стојановић који је кроз смех додао: „Након завршетка такмичења, идем на дугачак одмор. Додуше, ако знате неку добру болницу, ко зна можда ми затреба...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару