Србија - Јелена Томашевић

Јелена Томашевић рођена је у Неготину [Србија] 1. новембра 1983. године. Своја прва музичка искуства стекла је у граду у коме је завршила основну школу и гимназију. Већ са 8 година побеђује на дечијем музичком фестивалу „Шаренијада“, а само три године након тога остварује још једну победу и то на „Југословенском дечијем фестивалу“.

Након што је постала члан једног од најуспешнијих ансамбала Србије - крагујевачког „Абрашевића", њена музичка каријера креће узлазном путањом. Као солиста ансамбла, остварује велике успехе на најпрестижнијим фестивалима.

2002. година била је за Јелену година која јој је отворила врата музичке сцене Србије и након које је њена каријера на пољу поп музике почела да доноси резултате. Те године, у музичкој емисији „3К ДУР" која је емитована на трећем каналу Радио-телевизије Србије, а која је за циљ имала проналажење и промовисање младих музичких талената, Јелена је победила у суперфиналу. Исте године, на „Зрењанинском фестивалу" осваја друго место, награду за најбољег дебитанта и добија могућност да представља Србију на престижним музичким фестивалима у Бугарској, Чешкој и Белорусији.

Након тог заокрета, успеси на домаћој и мађународној сцени се настављају. 2003. године, први пут се појављује на „Будванском фестивалу", а на престижном „Славјанском базару" у Белорусији осваја друго место.

2004. године се појавила на другој „Беовизији" и остварила запажен резултат.

2005. године, њено прво учешће на „Беовизији" и дотадашњи резултати доводе је до Жељка Јоксимовића. Те године постаје чланица продукцијске куће „Minacord". На фестивалу „Беовизија 2005" наступила је са композицијом „Јутро" за коју је музику написао Жељко Јоксимовић, а текст Александра Милутиновић и освојила је прво место. Титула главног фаворита на националном избору за "Песму Евровизије", који је одржан само седам дана након „Беовизије", донела јој је друго место. Те године у сарадњи са Жељком Јоксимовићем снима музику за филм „Ивкова слава", који је био најгледанији филм у Србији  2005. године.

У децембру 2007. године, Јелена Томашевић се пријављује на јавни конкурс за фестивал „Беовизија 2008" са композицијом Жељка Јоксимовића „Оро", за коју је текст написао Дејан Ивановић. 10. марта 2008. године, у финалу „Беовизије" осваја прво место након што је добила максималан број поена и од жирија и од гладалаца који су гласали путем СМС-а. Селекциона комисија фестивала доделила јој је награду за најбољу интерпретацију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара