Турска - "Мор ве отеси"

Бенд “Mor ve ötesi” је основан 1995. године у Истамбулу. Њихов први албум “ Şehir” је 1996. године објавила издавачка кућа “Ada music”, позната по томе што пружа подршку младим локалним талентима.

Албум је наишао на одличне реакције критике. Њихов други албум " Burak Zaman Aksin" је 1999. године издала иста кућа. Почетком 2000. године  укључили су се  у велику турску анти-нуклеарну кампању,  а ту годину су успешно завршили појавивши се као предгрупа групи " Плацебо" на њиховом првом  концерту у Истамбулу. Трећи албум "Gül Kendine" је издат 2001. године и представља њихово најбоље дело до сада. 2003. године бенд се  укључио у протесте против рата у Ираку које су организовали турски уметници из различитих бранши. Активисти су снимили химну "Savasa Hic Gerek Yok" коју су извели пред 100.000 људи у Анкари.

У мају исте године издали су макси сингл под називом "Yaz". Нови албум се појавио у 2005. године и продавао се са невероватним успехом. Спот за песму " Uyan" нашао се на трећем  месту   MTV топ листе "World Chart Express". Њихов пети албум је објављен средином 2006. године и наишао је на велико одобравање критичара. Часописи "Rolling Stone" и "Blue Jean"   прогласили су га албумом године. Бенд је отворио интернационални "Radarlive" фестивал 2007.  на коме је наступило 29 страних изводјача предводјених Марилином Мансоном, и бендом "James and Groove Armada".  "Mor ve ötesi" су одржали петнаест успешних концерата у Немачкој и један у Холандији. На брижљиво припреманом евровизијском наступу бенд "Mor ve ötesi" ће извести енергичну песму "Deli". Kerem Kabadayı (бубњар), Burak Güven (басиста), Kerem Özyeğen (гитара) и Harun Tekin (певач и гитариста) виде 2008. годину као прилику да унапреде своју каријеру, да освоје нове територије и нову публику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару