Владимир Граић - Аутор музике и аранжмана

Као композитор „Молитве" у интерпретацији Марије Шерифовић, песме која је тријумфовала на сцени у Хелсинкију и захваљујући којој су Србија односно Београд били домаћини Песме Евровизије 2008, Граић је исписао страницу музичке историје. Било је то, подсетимо, прво представљање Србије на међународној европској музичкој сцени и исписали смо га златним словима. И данас, седам година касније, „Молитва" је једина наша евровизијска победа, а у историји Евросонга и једина у дебију земље на овом престижном музичком такмичењу.

Граић је рођен 19. фебруара 1968. године у Београду. Похађао је основно и средње опште образовање, упоредо са музичком школом Јосиф Маринковић, а потом Мокрањац, клавирски одсек. Дипломирао је на Електротехничком факултету Универзитета у Београду, одсек Електро-енергетски системи, у области Електроакустика. Од 1996. је био запослен у Радио-телевизији Србије, у прво време у Забавној редакцији (на пословима музичког уредника), а од 2000. године у Продукцији грамофонских плоча РТС (ПГП РТС), на месту главног, као и одговорног уредника програма, где је био све до краја 2008. године.

Енглески / ЕNGLISH

Сада је у статусу слободног уметника. Његове композиције су освојиле велики број фестивалских награда (више од 20 првих), укључујући и победу на најпрестижнијем европском музичком такмичењу Песма Евровизије 2007.године ("Молитва"). Уз то, његове композиције су више пута проглашаване Хитом године. Поменимо неке: композиција „Одлази", коју је интерпретирала Маја Николић 1994, „Узми ме" (Маја Николић,1998), „А у међувремену" (група ОК банд, 2000), „Луди летњи плес" у извођењу Фламингоса (2006), композиција „Молитва", у интерпретацији Марије Шерифовић. Проглашен је композитором године 1994. у избору стручног жирија музичког фестивала МЕСАМ, 2000. године на манифестацији Оскар популарности, 2006. године на манифестацији Златни мелос, 2007. године на фестивалу „Сунчане скале", као и на Радијском фестивалу Фера. Члан је Удружења музичара џеза, забавне и рок музике од 1986. и има статус естрадног уметника.

Члан је Удружења композитора Србије, у чијем је Управном одбору од 2011. године, СОКОЈ-а, а током протекле четири године и немачког удружења аутора ГЕМА. Добитник је престижног признања „Златни беочуг" које додељује Културно-просветна заједница града Београда. Директор је агенције „Револушн" која се бави уметничким стваралаштвом и у чијем саставу је и његов музички студио.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
23° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару