Гојко Ђого, гост "Србије на вези"

Књижевна награда "Извиискра Његошева" додељена је песнику Гојку Ђогу за целопкупно дело од стране жирија на челу са академиком Матијом Бећковићем. Гојко Ђого, каже се у образложењу жирија, припада реду најизразитијих песника и есејиста, који су обележили размеђе два метежна века. Од збирке "Туга пингвина" до књиге песама "Пут у Хум" остварио је своју апокрифну лирску митологију по којој се препознаје у данашњој буци и многогласју. Аутор је модерног осећања за језик и културно наслеђе, с развијеном историјском свешћу и моралним слухом у епохалним изазовима.

Књижевник, песник и есејиста, члан Академије наука и уметности Републике Српске, члан првог Сената Републике Српске, Гојко Ђого је широј јавности постао познат почетком осамдесетих година прошлог века, када је његова збирка поезије „Вунена времена“, почетком осамдесетих, прошлог века, изазвала прави потрес код тадашњег југословенског политичког естаблишмента, јер је критички дирнула оно што се никако није смело – лик и дело тадашњег доживотног председника СФРЈ и комунистичког вође Јосипа Броза Тита.

Гојко Ђого је био наш гост, и подсетили смо се, не само тих времена кад је настала чувена збирка због које је он и осуђен на затворску казну, већ и на његов свеукупни каснији књижевни стваралачки рад, али и на његово виђење данашњих актуелних друштвено-политичких догађаја, пре свега, на политичком пољу, с обзиром на то да је Ђого осим што је песник и писац био и веома политички ангажован и активан деведесетих и нешто касније.

Уредник емиисије Нада Вукелић.

петак, 21. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије