Представљање књиге "Српкиња, хероина Великог рата" у РТС клубу

Отварање изложбе и представљање другог издања књиге Димитрија Вујадиновића „Српкиња, хероина Великог рата" одржаће се у РТС клубу, зграда Радио Београда, улаз из Светогорске, у среду 26. јуна у 19 часова.

Учесници у разговору су: проф. др Милена Драгичевић Шешић, Мелиха Правдић, уредник у Радио Београду 2,  Првослав Плавшић, психолог и Димитрије Вујадиновић, аутор изложбе и књиге.

 О књизи и изложби:

Овам изложбом и књигом првенствено желимо да осветлимо херојску улогу српске жене, сељанке и грађанке, на чијим плећима су остали породица, кућа и имање, попаљено и опљачкано огњиште и брига за вољене који су били на фронту. Живеле су у непрекидном страху и немаштини. Терор и злочини над цивилним становништвом, које су спроводиле окупаторске војске, нигде у Европи нису били тако бездушни. На тој и таквој жени остала је брига о деци, старима, изнемоглима и болеснима, остале су девојке за удају.

Без јуначког дела у карактеру и психи ових жена, без њихове мудрости за живот и умешности да се преживи у немогућим ратним условима и страдањима, сви војнички успеси били би узалудни.

Захваљујући њиховој способности одржана је топлота дома у који су се враћали они срећници који нису погинули у биткама. Без њихове велике пожртвованости „нормалан" живот тешко би се могао наставити после рата. Улога жена у Првом светском рату је често друштвено невидљива, занемаривана или, у најбољем случају, подразумевана. Њихов подвиг раван је победама на Церу, Колубари, Кајмакчалану...

После рата оне су углавном биле заборављене хероине, само ретке од њих добиле су неко признање. Није им признато ни право гласа у новој држави! Друштвени и породични положај жена и даље је одређен Грађанским законом за Краљевину Србију из 1844. године. Ту се ништа битно није мењало! Тој херојској жени до данас, после сто година, није подигнут ни један споменик у Србији. Aутори прилога у издању: су проф. др Милена Драгићевић Шешић, Првослав Плавшић, Драгана Букумировић и проф. др Владислава Гордић Петковић.

 О аутору:

Димитрије Вујадиновић рођен је 4. октобра 1951. године у Сомбору. Похађао је Економски факултет, Универзитета у Београду, а постдипломске студије завршио је у пољу Социологије културе на Универзитету у Београду. По занимању је културолог, а своју каријеру је започео као новинар (1980-1985). Радио је као истраживач на неколико домаћих и интернационалних пројеката, био је директор Интернационалног фестивала хлеба у Новом Саду (2006-2010) и др.

Изложба ће бити отворена до 19. јула.

недеља, 23. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару