Читај ми!

У дијаспори пријављено три пута више гласача него 2020.

Гласање у иностранству на председничким и парламентарним изборима расписаним за 3. април биће организовано у 34 државе на 77 бирачких места. Да ли је све спремно за изборе у расејању чули смо од адвоката Миљкана Карличића, члана Републичке изборне комисије (РИК).

"У складу са динамиком, мање више је све спремно, вечерас имамо седницу РИК-а, биће можда неких техничких измена, везано за састав бирачких одбора, али то су техничке ствари.

У Србији се модерни избори спроводе скоро седамнаест деценија, још од Кнеза Милоша, мислим да је први закон донесен у Народној скупштини 1865. Тада адвокати нису могли бити и општински начелници, службеници, кандидати за посланике.

Тако да Србија кроз 8 државних облика спроводи изборе, развијене земље желе демократију и нема овде спектакуларних изненађења.

Оно што је карактеристично за наше људе у иностранству, Србија није свој правни систем прилагодила и није земља која је позната по бројном учешћу дијаспоре на изборима. Овог пута се појављује значајан помак, 3 пута је већи број пријављених гласача, скоро 40000. Било је на задњим изборима око 13000.

Зависно од временске зоне, у неким земљама ће гласање бити одржано 2. априла, САД, Велика Британија, Канада.

Гласање ће бити одржано на 77 бирачких места у 134 земље. Дупло већи број бирачких места у односу на прошли пут нам говори да су више заинтересовани и сами гласачи, а можда и учесници на изборима, политичке странке и председнички кандидати, претпостављам...и што је све за респект.

До 3 недеље до избора је рок да се бирач јави дипломатско конзуларном представништву, изрази жељу да гласа, а РИК је обавезна да омогући гласање уколико постоји минимум од 100 пријављених гласача. По правилу, ако је испод 100 не отвара се бирачко место. ДКП обавештава јединицу локалне самоуправе, његову управу у којој је бирач имао последњи пут пријављено пребивалиште, провере да ли је уписан у бирачки списак. Уколико јесте, доноси се решење, обавештава ДКП, уноси у бирачки списак и омогућава гласање. Уколико није уписан у бирачки списак, бива унет, издаје се одговарајуће решење и омогућује се бирачу да гласа.

А то је све за наше грађане који живе у иностранству, имају регулисано боравиште, а у Србији имају последње пребивалиште. Зато и кажемо, наши људи на привременом боравку у иостранству."

Ако би сада неко хтео да изађе на изборе, а има близу бирачко место, а није се пријавио, може ли да гласа?

"Не, закаснио је, не може да врши своје бирачко право. Бити грађанин подразумева и један проактиван однос.

А ако се пријавио на време, и жели да гласа у иностранству, он не може да гласа у Србији.

То су тзв. изводи из посебних бирачких спискова, не важе само за дијаспору, односи се и на гласање у војсци, у установама за издржавање заводских санкција итд.

Још да позовемо наше људе који су се пријавили да изађу на гласање и обаве своју грађанску дужност", каже Карличић.

Са Миљканом Карличићем је разговарао Бобан Ковачевић.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару