Читај ми!

Милева Марић Ајнштајн добила улицу у Хајделбергу

У чувеном немачком универзитетском граду Хајделбергу у немачкој покрајини Баден-Виртемберг Милева Марић Ајнштајн је у четврти око Главне железничке станице добила своју улицу. У овом једном од најстаријих немачких универзитетских градова велика српска научница провела је семестар као млада студенткиња физике на Политехници у Цириху.

Град Хајделберг је прихватио иницијативу две чланице Баварско-српско академског форума (БСАФ) из Минхена, др Мирјане Премовић Керавица и др Наташе Павловић-Хек. „Својим великим ангажовањем и залагањем у оквиру (БСАФ) постигле су да Милева Марић-Ајнштајн добије своју улицу у Хајделбергу. Овим се жели одати почаст њој као научници, што је, поред њеног мужа Алберта Ајнштајна, нажалост често било запостављено”, додали су у овој организацији, која непрекидно ради на промоцији српске науке и културе у Немачкој. „Овај успех је само један од многобројних резултата наше посвећености и залагања за признавање српских научника и њиховог доприноса. Веома смо поносни на ову вест и надамо се да ће наши захтеви да у Минхену Никола Тесла и Милева Марић добију улице такође бити успешни. Велико хвала Наташи и Мирјани, које су нас учиниле поносним што смо део Баварско-српске академске породице”, додали су овој организацији.

Обавештење о прихватању иницијативе предлагачима др Мирјани Премовић Керавица и др Наташи Павловић Хек, чланицама групе за културне активности Баварско-српског академског форума Минхен послао је Кристоф Милер, надлежан за имена улица у Хајделбергу. Близу Главне железничке станице је поред наше Милеве још неколико научника добила своје улице.

Др Мирјана Премовић Керавица је дошла на ову идеју 2021. године. Она је за редакцију "Вести" изјавила да Алберт Ајнштајн има једну веома дугу улицу у Минхену, близу које је становала и помислила је да то исто и Милева Марић заслужује.

Она и др Наташа Павловић Хек у име Баварско-српског академског форума Минхен, послале су предлог надлежнима у Хајделбергу, али и у Минхен. У предлогу упућеном граду је наведено да је Милева Марић 1894. године била студент физике на Политехници у Цириху у време када је тај универзитет био јединствен по дозволи да жене регуларно студирају. Поред тога, Милева је била прва од пет жена на Високој школи 1897. године и као млада студенткиња један семестар у студијској 1897/98. провела је на Универзитету у Хајделбергу, а тада ни у Немачкој жене нису могле да студирају без личног одобрења професора.

Овим предлогом су чланови Баварско српског академског форума  желели да исправе неправде према Милеви Марић која је велико име у свету науке, али је остала у сенци супруга Алберта Ајнштајна с којим је имала троје деце. Била му је и колегиница у изучавању теоријске физике. Алберт је 1921. добио Нобелову награду за теоријску физику и фотоелектрични ефекат о чему је Милева пратила предавања на Универзитету у Хајделбергу.

уторак, 16. јул 2024.
40° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару