Читај ми!

Сто година од оснивања прве америчко-канадске епархије

Срби у Северној Америци прослављају важан јубилеј, сто година од оснивања прве америчко-канадске епархије. Прослава је одржана на југу земље, у Тексасу, где ових година расте српска заједница и ничу нове цркве. Догађај је показао и колика је важност тамошњих свештеника, као што је отац Дејан Тиосављевић у цркви Свети Сава.

Дводневна прослава на имању цркве Свети Сава у Хјустону органозивана је из 3 свечана разлога, да би се обележила стогодишњица оснивања Америчко-канадске епархије, десетогодишњица од освећења цркве и исплата укупног црквеног зајма од милион и по долара за само 10 година.

Владика средњезападноамерички Лонгин одликовао је оца Дејана Тиосављевића правом ношења напрсног прста одлуком Светог Синода у Београду, а то је највеће одликовање које свештеник може добити.

"Ја увек кажем да крст који носимо је невидљив, али лепо је кад је признање дато од Светог Синода", каже протојереј ставрофор Дејан Тиосављевић, старешина храма.

Отац Дејан је живео и одрастао близу Саборне цркве у Београду и већ од 7. године редовно је присуствовао и помагао на литургијама.

Владика Лонгин истиче да се последњих година све више Срба сели на југ САД, баш као и Американаца, тако да парохија у четвртом највећем граду Хјустону расте.

"Дивни људи наши, не велика група, али је успела да изгради овако велику цркву која је украшена мозаиком...овде је и лепо време, посебно је лепо доћи док је у Чикагу хладније, а овде је увек лето", каже владика средњезападноамерички Лонгин.

У Тексасу постоје сада већ четири српске цркве, а интересантно је да је први Србин који се населио у Америци Ђорђе Шагић живео баш у Хјустону, још у првој половини 19. века.

Председник црквеношколске општине, Београђанин, Милорад Станојчић, који је инжењер у нафтној индустрији каже да има бар сто колега из Србије који су на сличним позицијама у Хјустону.

"Ја се бавим нафтом, радим у једној нафтној компанији, заврио сам геологију у Београду, а стигао сам у Хјустон 2006. године, пре тога смо живели у Канади 10 година", каже Милорад Станојчић, председник Црквеношколске општине.

Највећи ктитори који су донирали преко 100 000 долара су баш отац Дејан Тиосављевић и његова породица, као и рођени Енгле Џонатан Стигент, који је крштен у Српској православној цркви 2003. године. Стигент је одушевљен свиме што црква Светог Саве представља, а иначе је и он стручњак у нафтној индустрији.

Органозована је вечера у друштвеној сали цркве, где је отац Дејан показао таленат за фолклор, а нерадног дана и званичан фолклор на којем је наступио фолклорни ансамбл Свети Сава са сплетом народних игара и песама.

"Почели смо са мањим децом, па су се онда родитељи, па чак и баке и деке придружили. Јако смо позитивна група, сви заједно играмо и уживамо у грађењу", каже кореограф Ансамбла Свети Сава Соња Спасојевић.

На имању цркве Свети Сава у Хјустону, у Тексасу, имају велике планове, и већ је купљено земљиште за проширење. Надају се да ће већ у јесен 2022. године кренути изградња српско-америчке школе која би била трећа српско-америчка школа на тлу САД.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару