Читај ми!

Банијо у срцу те носимо

Завичајно удружење Банијаца, потомака и пријтеља Баније постоји од 2007. године. За себе кажу да су једно од најбоље организованих избегличких удружења у Србији. Жеља им је да старији пренесу на млађе своје обичаје, културну баштину, традицију, како би увек знали за своје корене, где год да живе, а ту су и да помогну.

Завичајно удружење Банијаца и потомака, пријатеља Баније, основало је око 500 чланова иницијативног одбора на скупштини у Београду 3. фебруара 2007. године.

Удружење је установљено као самостално, нестраначка и невладина организација, са основним циљем да окупља Банијце око културно-уметничких и завичајних питања, да би старији пренели, а млађи упознали и сачували њихове обичаје, културну баштину, традицију и завичајну посебност.

"Кад смо кренули, прво је било Банијско вече. Био је циљ да се окупимо тада и да видимо како ћемо и на који начин даље. Основали смо Управни одбор и кренули у даље радове", каже Мирослав Ковјанић, председник Завичајног удружења Банијаца.

Само неколико месеци након оснивања удружења, покренуте су и прве спортске манифестације, пре свега у малом фудбалу, под називом Клуб Баније, који је одмах постао традиција, односно, наставио је да се одржава редовно сваке године.

"У почетку смо то одржавали у Новим Бановцима, а како је временом расло интересовање, морали смо да размишљамо како и где даље. Задњих неколико година добили смо од школе "Станко Марић" у Угриновцима два терена, тако да може да наступа око 30 екипа које имамо и које се окупљају", каже Ковјанић.

Ту су и друге такмичарске манифестације, као што је Банијски вишебој, који има за циљ да се старије генерације подсете, а младе науче како су се њихови преци забављали и дружили.

Ту је и карташки турнир, бела и друге сличне игре.

"Оформили смо и певачку женску групу, мушку певачку групу и фолклорну секцију. Женска певачка група је до сада добијала све похвале и награде, а 2016. је у Пландишту освојила прво место, а мушка 2019. године на такмичењу изворне пјесме. Фолклорних секција имамо, укључена су и деца.

Треба издвојити веома важну активност која се односи на старе сеоске занате, а то је представљено на редовном годишњем Базару умотворина и рукотворина Банијаца. Посетиоци на том базару, покренутом 2019. године, могу да погледају или да купе разне уметничке предмете, каквих данас нема у радњама. У оквиру базара одржавају се ревије народних ношњи, игара и песама Срба са Баније.

"Подржавамо наше писце који су родом из Крајине, јер они једино на тај начин могу да пренесу осталима сећања и да Банија не буде заборављена. Имамо и наш сајт Банија онлајн, који уређује наш колега Никола Ђурић и који све информације које он добија поставља на сајт, да би људи били информисани не само у Србији, већ и у целом свету", каже Ковјанић.

Недавни земљотрес који је погодио Хрватску, а највише област Баније, показује да се завичајно удружење Банијаца, веома добро снашло и брзо реаговало кренувши у хуманитарну акцију под називом "Банијо наша незаборављена".

"У договору са остала три удружења, "Банијом" из Суботице, "Банијом" из Новог Сада и Женском певачком групом из Пригревице. На нашем сајту смо отворили рачун и објаснили како могу да уплаћују, колико ко може, сваки износ је добродошао", каже Ковјанић.

Удружење све своје активности покрива углавном од чланарине, истиче Ковјанић, уз напомену да велику захвалност изражавају Комесаријату за избеглице, као и општинама Земун, Палилула и Вождовац, од којих су задњих година имали подршку на делу својих пројеката.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару