Читај ми!

Сателит као алтернатива

Савремене информационо-комуникационе технологије (у даљем тексти ИКТ) имају огроман значај за побољшање квалитета живота, као и позитивну улогу у размени знања и искустава. Нови сателитски комуникациони системи омогућују бољу мобилност, као и једновременост у односу на укупну зону сервиса. Живимо у информатичком друштву, примењујући ИКТ све више у свакодневном животу. Ова технологија постаје привилегија без које више не можемо.

Дипл. инж. Тихомир Дивјак одржао је предавање о сателитском развоју и његовом утицају на побољшање друштва, крајем новембра на бизнис форуму у Инстанбулу. Он је, фокусирајући се на југоисточну Европу, скренуо пажњу на горућа питања ИКТ проблематике. Реч је првенствено о примени сателитских система за потребе премошћавања дигиталног јаза у региону југоисточне Европе, првенствено за потребе е-образовања.

У другим друштвеним сферама овај систем је далеко утврђенији; споменимо само његову примену у e-Government, e-Democraty, e-Banking, e-Helth и код осталих специјализованих е-служби применом посебних ВПН затворених мрежа. Свакако да је образовање требало раније да дође на ред, али за то постоје и разлози смањених капацитета. Овај кључни проблем за интензивнију примену ИКТ лежи у „преносном путу", једном од основних елемената из области телекомуникација, који омогућује несметан пренос и размену сигнала између учесника у саобраћају. Постојећи оптички, кабловски, као и бежични системи у нашем региону не задовољавају нарастајуће потребе информатичког друштва. Несразмера између могућности и потреба је очигледна, стога излаз треба потражити у већој примени сателитских комуникација које тренутно, економично и ефикасно решавају проблем размене интернет података на широком регионалном или глобалном простору.

Незнање нема оправдање

Познато је да у Европи у овом тренутку 15 до 20 милиона домаћинстава нема приступ широкопојасном брзом интернет сервису који представља кључ економског развоја и образовања у свету. Ради изналажења решења овог проблема, EUTELSAT је развио D-STAR систем који посредством сателита служи за потребе пословних комуникација, а базиран је на DVB-RCS. Овај систем је посебно интересантан и нашао је своју примену за потребе образовања на даљину - ТeleEducation, односно е-Education.

Умрежавање, односно тренутно и трајно повезивање високошколских установа више је него једноставно. Овакав систем је идеалан за размену предавања, као и за телеконференцијску комуникацију наставно-научног особља. У том смислу остварени су већ значајни резултати у Европи и у свету.

Побољшање логистике сателитског простора најављено је за почетак текуће године, када ће лансирањем и пуштањем у оперативни рад новог сателита KASAT много тога бити ефиксаније. Овај сателит је ревоулционаран по више основа: покривању зоне сервиса - 80 подснопова, повећаној емисионој снази, раду у новом фреквенцијском опсегу 30/20 GHz посредством Tooway примопредајне опреме, тежини при лансирању од 5,8 т. По перформансама, замењује око 30 класичних сателита, омогућује преносе брзине 10/1 Mb/s, укупног капацитета од 70 GB.

Еутелсатова мисија

Поред основне намене у оквиру радио-дифузије, сателити организације Еутелсат уједно задовољавају потребе за брзим приступом интернету, широкопојасним системима, затвореним мрежама за размену свих врста података, GSM повезивању у неприступачним зонама, као на пример на отвореном мору, у авионима, као и у сервису за позиционирање посредством своје филијале Skylogic из Торина са два телепорта SkyPark и Mediteraneo на југу Италије и једним у Француској.

Због великог обима услуга међусобне повезаности и заштите мрежа и емитованих података, Еутелсат је постао основни извор високих перформанси и флексибилности за телекомуникационе оператере и компаније у више од 150 држава. Преко 850 професионалних мрежа за пренос података у више од 70 земаља света своје сервисе остварују путем ове организације.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару