Инзбрук: Представа "Ноћ Лазарева“ премијерно у дијаспори

У недељу, 30. јуна, у Инзбруку је у организацији Српске православне омладине Инзбрук – СПОЈИ поводом Видовдана организовано хуманитарно позоришно вече на којем је по први пут у Аустрији и дијаспори изведена представа „Ноћ Лазарева“.

Позоришну представу „Ноћ Лазарева“ по тексту Владимира Ђорђевића у режији Милића Јовановића, извели су позоришни глумци из Удружења за неговање културе „Амвон“ из Тополе, Предраг Јовановић у улози Кнеза Лазара, Александар Јеленић у улози Искушења Лазаревог и Вукашин Вујичић у улози Појца. Костими, креација уметнице Ане Колбјанове, додатно су оживели историјски тренутак и допринели веродостојности представе.

Гостију је било, као и увек до сада, из целог Тирола, као и из Беча, а сав приход од ове позоришне вечери намењен је социјално угроженим вишечланим породицама на Балкану и болесној деци и најугроженијим случајевима у Тиролу. Захваљујући великом срцу свих који су били на овом догађају скупило се 1.099 евра за хуманитане сврхе.

Ову глумачку екипу, која уједно чини и окосницу Удружења за неговање културе „Амвон“ СПОЈИ је први пут угостио у октобру 2023. са њиховом скоро 100 пута одиграном представом „Бедеми ћирилице“, која је била сјајно прихваћена, а на премијерном дијаспорском извођењу њиховог најновијег комада „Ноћ Лазарева“ у Инзбруку и Аустрији, у позоришној сали најстаријег ловачког дома у Тиролу „Јегерхајм“, са својим бриљантним глумачким умећем, успели су поново да дигну сву публику на ноге, те је и ова представа на крају награђена стајаћим овацијама присутних гостију.

Представа „Ноћ Лазарева“ премијерно је изведена у априлу месецу ове године у Крагујевцу и истражује сложеност ноћи пред Косовски бој кроз призму страха, недоумица и борбе Лазара Хребељановића, Кнеза Лазара. Она детаљно приказује унутрашње сукобе са којима се суочава Кнез Лазар уочи судбоносне битке. Ова психолошка драма не само да преиспитује историјски контекст и познате легенде, већ и настоји да одговори на питање шта се дешава у Лазаревој свести у тренуцима када мора донети најважнију одлуку у свом животу.

У улози модератора вечери био је мр Владимир Влајић, један од оснивача и члан Управног одбора СПОЈИ-а и члан Управе Савеза Срба у Аустрији, који је уједно у име својих сабораца и поздравио све присутне. Он је свим присутнима укратко објаснио да је СПОЈИ одлучио да организује ово хуманитарно позоришно вече поводом обележавања Видовдана, јер је Видовдан поред верских празника, Васкрса, Божића и Савиндана, најважнији историјски празник за српски народ, који је уско повезан са Косовским заветом и Бојем на Косову, када су се Цар Лазар и сва српска војска определили за царство небеско које је увек и довека, као и да је СПОЈИ од свог оснивања на разне начине обележавао Видовдан, како би приближио Косовски завет нашем народу.

Овај пут сви гости имали су и прилику да погледају изложене фотографије Културног центра Топола, као и да се кроз промотивни материјал упознају са тим упечатљивим и историјски важним местом у Шумадији.

Међу гостима у публици били су Игор Микетић, председник Аустријског боксерског савеза и генерални секретар Аустријско-српског друштва, који је са својом породицом допутовао из Беча, отац Александар Столић, парох Српске православне црквене општине Инзбрук, Саша Пећанац, новоизабрани председник Културно-спортског клуба „Петар Кочић – Змијање“ из Фигена и њихови чланови, као и Драгана Бранковић, представница Културно-спортског и уметничког друштва „Братство“ из Инзбрука.

Њима, као и глумачкој екипи представе „Ноћ Лазарева“ уручене су и захвалнице. Вукашин Вујичић, у улози „Појца“ у представи, рекао је неколико речи о Тополи и њеном Културном центру и позвао све присутне да погледају изложене фотографије и посете Тополу и Шумадију. Предраг Јовановић, који је играо Кнеза Лазара, у име целе њихове екипе захвалио свим присутнима на овацијама, као и СПОЈИ-у на позиву, лепом гостопримству и доброј организацији. Игор Микетић је пренео поздраве амбасадора Републике Србије у Аустрији, господина Марка Благојевића, поздравио све присутне и похвалио рад СПОЈИ-а, али и свих представника српске заједнице у Тиролу, рекавши да служе за пример широм Аустрије.

 

четвртак, 04. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару