Читај ми!

50 година сателитске телевизије

У раним данима постојања телевизије, гледаоци широм света били су приморани да чекају данима да касете са видео снимцима буду испоручене свуда широм света како би могли да гледају одређене ТВ програме и емисије. Све ово променило се у јулу 1962, када је први телекомуникациони сателит дизајниран да емитује ТВ сигнал лансиран у свемир и убрзо након тога уследило је прво емитовање сателитске телевизије, када су уједно и први пут послати ТВ сигнали преко Атланског океана.

Након технолошких открића и лансирања првог сателита за пренос ТВ сигнала 1962, уследио је почетак емитовања прве сателитске телевизије. Америчка компанија, Public Broadcasting Service (PBS), 1978. увела је огромну новину, јавну сателитску телевизију. Ова услуга постала је једна од најпопуларнијих у Сједињеним Америчким Државама и бесплатно је пружала ТВ сигнал буквално свим америчким домовима.

Након лансирања DTH сателитских уређаја 1980-их година, дошло је до експанзије сателитске телевизије у Сједињеним Државама, а убрзо потом и у Европи. Ипак до правог пробоја коришћења сателитске телевизије дошло је тек крајем 80-их година, када је започето емитовање дигиталне сателитске телевизије у Јапану, Сједињеним Државама и Европи.

Постоји неколико разлога зашто је сателитска ТВ платформа толико успешна и све популарнија. Географски гледано, то је најпрступачнији облик пријема ТВ сигнала, без обзира на то у којем делу земље се налази домаћинство. Његова цена је јако приступачна, а уз пакете услуга, корисници добијају приступ стотини домаћих и међународних канала, врло често у високој резолуцији (HD).

Такође, сателитска ТВ платформа и њени провајдери уводе иновације у технологије ТВ емитовања, што се може видети кроз увођење 3D телевизије и кроз ширење у Европи и у свету. Уз све ове предности, сателитска телевизија такође је и савршено додатно решење у процесу дигитализације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару