Читај ми!

Дигитализација ће бити завршена до децембра 2012.

Процес преласка са аналогног на дигитално емитовање телевизијског програма биће завршен до децембра следеће године, изјавила је државна секретарка за Дигиталну агенду Јасна Матић.

Дигитализација телевизије ће почети већ током децембра ове године, а уместо претходно одређеног 4. априла 2012. године за дан преласка на дигитално емитовање, тај процес ће се одвијати фазно, казала је Матић на конференцији ''Процеси преласка на дигитално емитовање'' у оквиру конференције ''Телфор''.

''Дошло је до промене у стратегији дигитализације, и сада, као и друге земље у свету, можемо да радимо фазни прелазак на дигиталну телевизију, иако смо планирали да пређемо у једном дану, због недостатка фреквенција које су се у међувремену ослободиле'', објаснила је Јасна Матић.

Она је додала да ће пробни дигитални телевизијски сигнал, чије ће емитовање почети у току зиме, покрити око 40 одсто гледалишта у Србији. Када је реч о средствима за дигитализацију, секретарка је подсетила да је из европских IPA фондова добијено 12 милиона евра бесповратних средстава, као и да је Министарство уложило девет милиона евра.

Јасна Матић је навела да ће овај процес допринети ефикаснијем коришћењу фреквенцијског спектра, који је иначе ограничени ресурс сваке државе. Кроз такав спектар биће могуће пружити више услуга, односно више квалитетнијих телевизијских прогама, док се други део може искористити за мобилну телефонију и друге бежичне електронске комуникације.
Када је реч о користима за грађане, они ће имати прилику да користе нове услуге као што је могућност бирања титлова, гласања, куповине, избор различитих услуга за људе који имају проблема са слухом или видом...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару