Читај ми!

Све више зависника од медија

Више од две трећине грађана зависно од медија, показало истраживање "Позитив центра за дигиталне медије". Грађани више верују Интернету него класичним медијима, али онлајн информисање ствара и већу зависност, показује истраживање.

У Србији 67,9 одсто грађана показује неку врсту медијске зависности, а степен зависности је већи код корисника Интернета него код људи који користе класичне медије - штампу, телевизију и радио, показало је истраживање које је представио "Позитив центар за дигиталне медије".

Председник Управног одбора "Позитив центра" Љубиша Бојић је, говорећи о резултатима истраживања медијске зависности у Србији за 2011. годину, навео да чак 77,4 одсто испитаника сматра да су класични медији манипулативни и нереални и да због тога више поверења поклањају информисању путем глобалне мреже.

Бојић је истакао да расте број људи који медије користе да би се забавили, додавши да је степен зависности већи код младих, незапослених, као и грађана који имају породичне или проблеме на послу.

На питање како бисте се осећали да не постоји ТВ нешто више од половине испитаника је одговорили да би им било веома досадно.

"Четвртина испитаника мисли да превише користи медије, а исто толико, иако жели, не може да им се одупре, док би око 30 одсто волело да оде негде где нема медија и посвети се у миру радним обавезама", навео је Бојић.

Истраживање је показало и да око 45 одсто грађана осећа да негативне вести лоше утичу на њихово расположење, а 63 одсто сматра да је у вестима превише простора посвећено активностима политичара.

На питање да ли данас медије користи више него пре 10 година, позитивно је, према речима председника Управног одбора "Медијум Галупа" Србобрана Бранковића, одговорило 62,4 одсто испитаника.

"Да би у вестима требало да буде више позитивних примера из друштва сматра 63 одсто грађана, нешто мање од половине каже да би требало да буде више инспиративних тема, а 76,6 одсто сматра да има исувише негативних вести", истакао је Бранковић.

Нешто више од половине испитаника осећа да су нови медији (интернет, друштвене мреже...) манипулативни и нереални.

Степен зависности код нових медија виши је него код старих. Сходно томе, највећи степен зависности људи су показали према Интернету.

Србобран Бранковић је додао да две трећине испитаника сматра да је потребно више програма из којих се нешто може научити, 31 одсто истиче да је потребно мање коментара, док је трећина против емисија у којима се дискутује о некој теми.

Истраживање медијске зависности, које је у сарадњи са "Медијум Галупом", Позитив центар за дигиталне медије спровео у првој половини године, прво је такве врсте у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару