Читај ми!

Могуће одлагање дигитализације

Постоји могућност да се завршетак дигитализације ТВ сигнала у Србији одложи због избора, изјавила државна секретарка за Дигиталну агенду Јасна Матић. Померање датума се планира јер "не би било добро у току изборне кампање гасити аналогни телевизијски сигнал", рекла Матићева.

Државна секретарка за Дигиталну агенду Јасна Матић, изјавила је да постоји могућност да се завршетак дигитализације телевизије у Србији, који је планиран за 4. април 2012. године, одложи за неко време због избора.

Померање датума се планира јер "никако не би било добро у току изборне кампање гасити аналогни телевизијски сигнал", рекла је Матићева новинарима у паузи регионалне радионице о преласку на дигитално емитовање и дигиталној дивиденди.

"Постоји могућност да планирани датум за завршетак дигитализације буде неколико недеља пред изборе па се ради на измени Стратагије за дигитализацију како би био померен", рекла је државна секретарка.

Она је најавила да ће пробно емитовање дигиталног сигнала почети у току предстојеће зиме, највероватније у децембру. Дигитализација доноси промену технологије у емитовању телевизијског програма, и обухвата све телевизијске станице и грађане који сигнал примају преко антене.

Истичући да је дигитализација посао који Србија треба да заврши зато што цела Европа дигитализује телевизијски сигнал, Матићева је додала да је у том процесу Србија од Европске уније добила помоћ од 12 милиона евра за које је купљена опрема.

Грађани ће након преласка на дигиталну телевизију моћи да се одлуче да ли да купе дигитални телевизор или да набаве "сето бокс", уређај који омогућава класичниим телевизорима да примају дигитални сигнал.

Јасна Матић је рекла да ће тај уређај коштати неколико десетина евра, а како је истакла, држава ће морати да помогне грађанима који су обухваћени мерама социјалне подршке.

"Наша процена је да је то око 300.000 домаћинстава и у зависности од буџетских средстава, та помоћ ће бити или стопостотна или нешто мања, али набављање 'сето бокса' у сваком случају неће бити велики издатак за грађане", рекла је Јасна Матић.

Дигитална телевизија пружаће многе услуге које нема аналогна телевизија, као што је избор титлова на различитим језицима могућност гласања или куповине преко ТВ-a или могућност одложеног гледања програма.

Матићева је рекла и да још није донета одлука о томе како ће бити искоришћен радиоталасни спектар који ће бити ослобођен, после преласка на дигиталну телевизију.

"То је врло комплексна одлука која подразумева налажење баланса између различитих интереса, који укључују и безбедносне интересе, као и увођење ЛТЕ технологије у мобилну телефонију", рекла је државна секретарка за Дигиталну агенду Јасна Матић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару