Читај ми!

Нова дигитална мрежа

Промотивна мрежа за емитовање дигиталног телевизијског програма требало би да буде пуштена у рад средином новембра, уколико се стекну технички и административни услови, најављују из Јавног предузећа "Емисиона техника и везе". Како су однедавно неке фреквенције слободне, отворена је могућност да раније почне пробно емитовање дигиталног сигнала. Потпуни прелазак на дигиталну телевизију очекује се до 2013.

Они који имају одговарајуће телевизоре или декодере, дигитално оштром сликом, могли би да се похвале до краја године. Пробна дигитална мрежа показаће покривеност, али и како изгледа DVB-T2 сигнал који ће се емитовати када телевизија какву знамо данас престане да постоји и у Србији.

"Правимо план покривања, снаге предајника које треба да набавимо да бисмо покрили одређену територију, односно проценат становништва. Mеђутим пракса је често другачија од онога што смо планирали тако да ћемо мерењем на терену установити праву потребу за димензионисањем емисионе опреме за коначну мрежу.", рекао је Радиша Петровић из ЈП Емисиона техника и везе.

До сада није било слободних фреквенција, али пошто су неке телевизије у међувремену престале да раде омогућено је да се испроба дигитална мрежа. Проблем представља и то што РАТЕЛ тренутно не може да изда дозволу за дигитално пробно емитовање јер то законом није предвиђено.

„Експериментално емитовање није нешто што је непознато. То је нешто за шта је РАТЕЛ и до сада давао дозволе различитим телевизијама и не само телевизијама за експериментални рад и других комуникацијских кућа. Само је питање у ком ће то временском периоду бити важеће и шта ће бити најбољи начин, али смо ми са њима у контакту и сигурно ћемо наћи начина да се то несметано, а у складу са законом обави.", рекла је Јасна Матић из Министарство кулутре, информација и информационог друштва.

Хрватска и Словенија већ су прешле на дигитално емитовање телевизијског програма, а Мађарска је у завршној фази. Без обзира на то када ће то Србија учинити, аналогна телевизија у целој Европи постаће прошлост до 17. јуна 2015. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару