Разговори Емисионе технике и ТВ емитера Србије

Као што се пре 17. јуна грађани Србије морају припремити за пријем дигиталне слике, тако се и национални, регионални и локални ТВ емитери морају припремити за дигитално емитовање телевизијских програма.

Како се наводи у саопштењу јавног предузећа „Емисиона техника и везе", почети су разговори ЕТВ-а са локалним, регионалним и националним ТВ емитерима Србије о техничким и комерцијалним условима за улазак у први и други мултиплекс државне мреже дигиталне телевизије. То практично значи да се приближава рок када ће бити угашена аналогна телевизија у Србији, чиме ће престати да важе и дозволе за емитовање аналогних телевизијских програма. Као што се, пре тог рока, грађани Србије морају припремити за пријем дигиталне ТВ слике куповином Сет Топ Бокса или новог телевизора са уграђеним тјунером, тако се и национални, регионални и локални ТВ емитери морају припремити за дигитално емитовање телевизијских програма.

Битно за ТВ емитере и грађане Србије је да знају да ће у већини места у Србији аналогна телевизија бити угашена много пре крајњег рока (17. јуна) и да се ових недеља морају припремити за прелазак на дигитално емитовање ТВ програма. То се најпре тиче становника шире зоне Вршца и њихових локалних и регионалних телевизија, јер се аналогни предајник на Вршачком брегу гаси најраније - 30. марта.

Аналогна телевизија ће потом, постати прошлост у ширем кругу Суботице, Сомбора и Кикинде - 27. априла. Највећи број грађана Србије, неколико милиона, и највећи број националних, локалних и регионалних телевизија прећи ће на дигитално емитовање програма искључењем аналогних предајника на Црвеном Чоту - 18. маја и на Авалском торњу 25. маја.

Неколико дана потом, 1. јуна, аналогни предајници биће искључени на Руднику и Црном врху (Јагодина), Тупижници, Торнику, Овчару и Дели Јовану, а 15. јуна и на Бесној Кобили, Јастрепцу, Копаонику, Церу и Мањену.

Сврха састанака које ЈП ЕТВ организује са представницима националних, регионалних и локалних ТВ емитера је да се договоре о узајамним обавезама за тај историјски догађај наше телевизије.

У саопштењу ЕТВ-а се такође наводи да према Правилнику о преласку са аналогног на дигитално емитовање телевизијског програма и приступу мултиплексу (Службени гласник РС, бр. 86/201. и 18/2015) ЈП ЕТВ најкасније 45 дана пре искључења аналогног и преласка на дигитално емитовање ТВ програма, обавештава РЕМ о расположивим капацитетима у мултиплексима, а РЕМ у року од 30 дана доноси одлуку о приступу мултиплексу за имаоце дозвола. Након одлуке РЕМ-а, ЈП ЕТВ и ТВ емитери (локални, регионални или национални) закључују уговор са ЈП ЕТВ о пружању услуга телевизијског емитовања, на основу Ценовника ЈП ЕТВ, који националним емитерима даје велики попуст, а регионалним и локалним ТВ емитерима попуст од чак 80 досто. Паралелно с тим национални, регионални и локални ТВ емитери морају да, о свом трошку, изврше све потребне техничке припреме за дотурање свог сигнала у мрежу ЈП ЕТВ.

То су, у најкраћем, теме разговора које ЈП ЕТВ организује са ТВ емитерима ових дана по највећим градовима Србије, а који су започели сусретом у Београду, на коме су учествовали преставници ЈП ЕТВ, РЕМ-а, и телевизија: Студиа Б, Метрополис-а, Канал 3, ТВ Сат-а иТВ Маг-а из Обреновца. Данас је такав разговор одржан у Ваљеву, а наредних дана следе разговори са ТВ емитерима из шире зоне Новог Сада (25. фебруар), Ниша и Крагујвца (27. фебруара) и Новог Пазара (28. фебруара).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару