Читај ми!

Припремимо се на време!

Дигитализација у Србији, која ће до средине наредне године ући у све домове, не треба да брине оне који телевизијски програм прате преко кабловских оператера, сателитске или преко интернета, јер ће неопходне кораке, обавити оператери. Уређај сет-топ-бокс биће потребан онима који телевизијски програм гледају помоћу кровне или собне антене или антенског система инсталираног у згради.

"Због предстојеће дигитализације телевизор би требало да задовољава три услова; да има резолуцију HD ready, да има формат слике 16:9 и трећи најбитнији да има DVB-T2 тјунер интегрисан у себи", каже Жељко Миловић из Техноманије.

Сет-топ-бокс или дигитални рисивер ТВ сигнал примљен антеном претвара у одговарајући сигнал и потребан је онима који програм гледају помоћу кровне,собне антене или антенског система инсталираног у згради.

У продаји су и телевизори који имају уграђен дигитални пријемник али оно што је важно је да је намењен пријему дигиталног DVB-T2 стандарда. У продавницама се нуди више модела сет-топ-боксова или дигиталних рисивера и углавном се продају они који имају више намена.

Жељко Миловић наглашава да код старијих CRT телевизора формат слике је у 4:3 формату док се дигитална телевизија емитује у формату слике 16:9 тако да ће слика бити мало неприродна, а такође ће корисници у дигиталном преносу добити звук који је много квалитетнији.

Дејан Поповић из WinWin-а истиче да бисмо били сигурни да купујемо праву ствар, односно да би потрошачи били сигурни да ће примити дигитални сигнал сваки дигитални рисивер мора да има ознаку, односно жиг "Дигитал ТВ", а цена уређаја се креће измећу 3.000 и 4.000 динара.

Када се прикључује сет-топ-бокс треба водити рачуна да ли телевизор има скарт улаз.

"Скарт улаз на телевизору се повезује са скарт излазом на дигиталном рисиверу и на тај начин путем скарт кабла имамо пренос дигиталног сигнала", каже Дејан Поповић.

До коначне примене дигитализације 17. јуна следеће године, решићемо све дилеме, а потрошачима најчешће није јасно колико програма ће моћи да прате и да ли треба да мењају антену.

Грађани, који примају социјалну помоћ, корисници права на новчану накнаду за помоћ и негу другог лица добиће бесплатни сет-топ-бокс. Најкасније до 31 јануара 2015. треба да однесу пријаву и неопходну документацију центрима за социјални рад или филијалама Фонда пензијско-инвалидског осигурања.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару