Читај ми!

Љајић: Србија касни са дигитализацијом

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да Србија "прилично касни" у спровођењу процеса дигитализације и додао да је рок за завршетак овог процеса, који је првобитно био 4.април 2012. године, продужен до 17. јуна 2015. године.

Он је рекао да је Европска унија дала 10,5 милиона евра помоћи за процес дигитализације, да је та фаза помоћи завршена, као и да је ЕУ директно заинтересована да се тај процес што пре заврши.

Љајић је рекао да је, када је у питању дигитализација, урађено само 15 до 20 одсто посла, што је "огромно кашњење".

"Пробали смо читавим низом активности, акција, мера, преговора, разговора да тај процес убрзамо, јер долазимо у велики проблем ако не завршимо све то до 2015.године. Биће огромна штета за државу, за грађане. Биће омогућено да ометају сигнал онима у пограничним подручјима који имају дигитални сигнал, уколико имамо још увек аналогно емитовање тог сигнала", рекао је Љајић.

Он је навео да су доношење сета медијских закона и обезбеђење финансијских средстава предуслови да би се тај посао завршио.

"У завршној смо фази преговора са Европском банком за обнову и развој која ће водити цео процес, и тендер, и набавке неопходне опреме", рекао је Љајић.

Он је додао да је план да се крајем јуна или почетком јула потпише предуговор, а у септембру уговор о кредиту којим би се обезбедило да се процес дигитализације настави, убрза и
да се заврши до јуна 2015.године.

Љајић је рекао да је дигитализација трошак за државу, као и да је првобитно било предвиђено да ће она коштати око 70 милиона евра и изразио наду да ће тај посао бити завршен са
три пута мање средстава.

Он је истакао да дигитализација доноси и велику корист држави и да је процењено да би она могла да буде између 50 и 100 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару