Читај ми!

TV-WEB пројекат

TV-WEB има за циљ развој корисничког програма (апликације) који омогућава коришћење дигиталне телевизије (ТВ) за приказ интернет садржаја, без употребе рачунара односно интернет прикључка.

Кориснички програм се појављује као један од ТВ канала на којем се редовно освежава садржај. TV-WEB апликација је практично унапређена верзија телетекста који садржи текст, слике и видео садржај. Корисник се кроз садржај креће помоћу стандардног даљинског управљача за дигиталне ТВ, избором жељене сличице на ТВ екрану. Тиме корисник свакодневно има на располагању вести из области које су му од интереса.

Избор садржаја који ће се емитовати обавља пружалац услуге ("провајдер"), на основу потреба и интересовања гледалаца. Примери неких од могућих категорија су: вести из земље и света, локалне вести, градске комуналне вести (ред вожње градског превозника, планирана искључења и радови на водоводу, канализацији и електромрежи, локални адресар, дежурне здравствене установе и друго), спорт, култура, временска прогноза (за град, област, регион и биопрогноза), путовања, ТВ програм (локални и национални ТВ програми потенцијално доступни кориснику) и бројне друге. Жеља учесника у пројекту је да ова услуга буде бесплатна. Сматрамо да оваква апликација може бити корисна за старија лица која немају искуства са коришћењем рачунара или средстава да их купе.

TV-WEB је европски пројекат у коме учествује већи број научно-истраживачких и иновационих организација из Словеније, Мађарске, Аустрије, Хрватске, Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе, а финансира га Европска комисије у оквиру програма "Југоисточна Европа" (South-East Europe).

Из Србије, у пројекту учествује Институт "Михајло Пупин" из Београда. Прва најава представљања пројекта у Србији дата је на Првом фестивалу међугенерацијске сарадње „ОКЕЈ", на Трибини одржаној 7. маја у Дому омладине у Београду. Демонстрација пројекта у Србији је изведена у периоду од 12.05.2014. до 23.05.2014., на четири различите локације: Сајам технике и Дневни клуб за старија лица у Ул. војводе Степе у Београду, на Факултету техничких наука у Чачку и на Факултету техничких наука у Новом Саду. Пројекат има подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, а међу компанијама заинтересованим за резултате пројекта се истичу: Радио-телевизија Србије, Јавно предузеће Емисиона техника и везе, РТ-РК из Новог Сада, Електротехнички факултет у Београду, Технички Факултет у Новом Саду, Технички факултет у Чачку, дневни клубови за старија лица и други.

Преглед резултата испитивања потенцијалних корисника

У испитивању потенцијалних корисника учествовало је 78 испитаника индивидуално, односно три у једној групи, која се рачуна као 1 испитаник. У наставку приказујемо неколико графикона и важније коментаре. 

Пол испитаника: однос приближно одговара односу полова целокупне популације у Србији.

Старост испитаника: уочава се добра заступљеност циљних група - лица старијих од 65 година, као и лица старости од 50 до 65 година. 

Употреба информационих и комуникационих технологија (ИКТ) (одговорило 77 од 79 испитаника): у ове технологије убрајају се коришћење ТВ-а, рачунара и Интернета. Позитиван одговор значи да испитаник има искуства у употреби поменутих технологија.

Од појединачних категорија ИКТ, са ТВ-ом сви имају искуства у мањој или већој мери. Употреба рачунара и Интернета имају изражену корелацију. 

Приступ Интернету (одговорило 77 од 79 испитаника): код куће, на послу или где проводи неко време.

У току тестирања уочено је да је за око 10 одсто испитаника, углавном старијих, потребно неколико минута вежбе да савладају употребу даљинског управљача и разумевање упутстава за рад са даљинским управљачем која су исписана на екрану.

Сви испитаници били су задовољни показаном услугом, док је 85 одсто њих изјавило да би вероватно користили услугу свакодневно. 72 одсто испитаника је спремно да плати за услугу, али тек сваки осми међу њима би платио више од 500 динара месечно.

Сви испитаници сматрају да је апликација довољно једноставна за употребу, као и да је приказани садржај адекватан.

Од бројних коментара испитаника издвајамо следеће: „Услуга би била интересантна ако се садржај редовно освежава", „Било би добро додати музику", „Иако користим интернет, користио/користила бих ову услуга тамо где немам приступ интернету."

Детаљни резултати испитивања у Србији и државама у региону, биће представљени на интернет страници пројекта, као и на конференцији која ће бити одржана у Будимпешти, у октобру 2014. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару