Читај ми!

Првих пет година програма РТС Дигитал

У уторак 26. новембра програм културе и уметности Радио-телевизије Србије, РТС Дигитал, обележава пету годишњицу емитовања. РТС Дигитал се уписао у пионире модерне историје телевизијског медија, високим техничким и програмским стандардима које је пре пет година поставио, а данас их целодневним програмом реализује.

Концертима класичне музике, операма, балетима, документарним културним и уметничким садржајима на Дигиталном програму, Радио-телевизија Србије је форматом и садржајем одговорила на потребе савременог, образованог гледаоца.

Овакав профил и концепт (свакодневно- двадесет четири сата најквалитетнијег програма културе и уметности) наишао је на одличан пријем, о чему сведоче истраживања реномираних институција која констатују свакодневни раст гледаности канала РТС Дигитал.

Нове емисије

Документарна емисија „Живот у будућности", реализована поводом петогодишњице РТС Дигитала, истражује какав је пријем овај програм имао у нашој средини, какво је његово место у укупним друштвеним и културним приликама и зашто РТС Дигитал представља живот у будућности.

Емисија „Остави све и читај" у новом издању представља познатог писца, издавача и преводиоца Владислава Бајца као човека оданог књизи, који читање и књижевност доживљава као привилегију, професију и као сам живот.

Серија директних преноса концерата „Студио 6" у новембарском издању се придружује 22. Међународној трибини композитора и представља ансамбл „Градилиште", који чини неуобичајени састав флауте, кларинета, виолине, виолончела, виоле, контрабаса и блок флауте.

Емисијом „Светлост у погледу" РТС Дигитал се дефинише као програм који негује српско културно наслеђе и подсећа на средњовековне споменике Косова и Метохије које је 2004. године УНЕСКО уврстио на листу светске културне баштине.

Уз проширивање сопствене продукције РТС Дигитал и у наредном периоду планира премијере врхунских програма страних продукција.

Премијере из стране продукције

У седмици када обележава првих пет година постојања (26. новембра), РТС Дигитал препоручује несвакидашњи портрет прве велике поп звезде у историји, Волфганга Амадеуса у филму „Моцарт суперстар" (од 25. новембра до 01. децембра).

Ланг Ланг је имао само две године кад је у цртаном филму „Том и Џери" први пут чуо дело класичне музике које га је инспирисало да почне да свира клавир. Већ са пет година одсвирао је свој први клавирски реситал, а данас је један од водећих пијаниста у свету и његов најновији реситал у Карнеги холу биће емитован на РТС Дигиталу.

Брукнеровој „Осмој симфонији" у извођењу Бечке филхармоније под руководством Пјера Булеза, предходи прича о овом ремек-делу које представља композиторову личност и његов јединствени стил.

Посебан квалитет музичком програму РТС Дигитала дају документарци који истражују светску музичку сцену. Такав је филм Маестра Балтица о Ану Тали, естонској диригенткињи која је у наступу са Минхенским камерним оркестром комбиновала архаичне и дивље ритмове стварајући атмосферу рок концерта. Сличан је и Портрет Филипа Гласа, необичног америчког композитора на интимном путовању кроз седам месеци живота од Њујорка до Лондона и од Париза до Бостона, као и филм о великану Фемију Кутију, сину чувеног Фела Кутија, који представља путовање у суштину настајања музике. Корак по корак, кроз фасцинантни свет музичких студија, од уметникових финансијских проблема до номинације за награду Греми, овај документерни филм успева да објасни један креативни процес на узбудљив начин.

Јединствену могућност да се на домаћем телевизијском каналу свакодневно гледа програм високе продукције о архитектури, дизајну, уметности и историји уметности, РТС Дигитал пружа и у недељи петогодишњег јубилеја.

Један од таквих документараца је изузетна прича о породици Штајн која је међу првима открила, разумела и подржала дела младих уметника попут Матиса, Пикаса, Хуана Гриса, утичући тако на настанак онога што данас називамо модерном уметношћу. Серија „Дизајн" представља столицу Барселона- модел са укрштеним ногарама, коју је Мис ван дер Роа направио по узору на Курулску столицу римских магистрата.

Двоминутне епизоде о париским музејима откривају како су настајали и шта чувају музеји парфема, вина, лепеза, магије и аутомата, необичних предмета или вашарске уметности.

„Скејтерске приче" улазе у урбани свет скејтера, њихово организовање, развој и освајање простора у животу великих градова света, а Сфера уличне уметности показује необичне начине које уметници у великим европским метрополама користе да на отвореном простору искажу своје идеје, поруке и таленат.

Филмски програм РТС Дигитала оријентисан ка европским кинематографијама и ауторским филмовима представља екранизацију живота Вивалдија са Стивеном Кријем у насловној улози, Фантастични живот Франсоа Раблеа са Мишелом Омоном у главној улози и Атлантиду, играно-документарни филм о једној од најинтригантнијих легенди свих времена.

Поред изванредне руске серије „Бела гарда" снимљене према роману Михаила Булгакова, РТС Дигитал за млађу публику већ другу сезону емитује популарну аустралијску серију „Плесна академија".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару