Рељин: Србија ће помоћи гледаоцима у процесу дигитализације

У Београду је одржана конференција за новинаре са темом „Тржиште кабловске телевизије у Србији - Технолошки и инвестициони модели" у организацији Данас конференс центра. Ирини Рељин, саветница потпредседника Владе Расима Љајића представила је актуелно стање у Министарству као и докле је Србија стигла у набавци опреме и одабиру технолохије у процесу дигитализације. Члан Савета РРА Горан Пековић осврнуо се на промене у финансирању, пословању као и начину комуникације телевизијских програма.

„Ми смо добили пројекат из Претприступних фондова ЕУ, који што се тиче опреме износи 8 милиона евра, што се тиче консултантских услуга износио нас је два и по милиона евра, и по правилима ИПА пројеката наша држава је била у обавези да такође да своју контрибуцију, држава је дала четири и по милиона евра и то се пре свега односило на реконструкцију неких објаката, а затим један део који се односио на опрему, то је други тендер који се завршио и полако почиње да стиже опрема" рекла је Рељин.

„Оно што смо добили тада, имали смо изузетну срећу не само да је било осам милиона евра, него смо добили изузетно повољне цене јер је требало да тржиште у Србији покаже напредак једног стандарда што је заиста велика ствар, и од те опреме је развијена једна скромна пилот мрежа, та опрема дозвољава и много веће могућности а у сваком случају све то сада почиње полако да се ставља у употребу. Ми смо одабрали технологију, IP, дакле нама је мрежа на IP нивоу. Зашто смо бирали DVB-T2? Зато што је транспарентан и директно везан за IP. Дакле имамо један врло добар програм, када све то буде прорадило једног дана биће једна врло успешна варијанта", истакла је Ирини Рељин.

Члан Савета РРА Горан Пековић осврнуо се на промене у финансирању, пословању као и начину комуникације телевизијских програма које настају услед развоја дигитализације односно новине и могућности у наредној ери телевизије.

„Оно што је суштина јесте да је ова промена далекосежна, као свака технолошка промена у историји човечанства, она ће суштински променити начине комуникације телевизијских програма, утицаће на начин привређивања телевизијских станица, класичан начин оглашавања престаје да губи на значају са оваквом компетицијом коју ствара дигитално окружење, и телевизијске станице ће морати да нађу нови начин финансирања који до сада нису препознати и у нашем Закону о радиодифузији и у Закону о оглашавању, мора им се дати та могућност" рекао је Пековић.

Горан Пековић је упозорио да ће бити неминовност да телевизије сегментирају своје канале, телевизије са само једним каналом неће моћи да преживе. Телевизије са различитим програмским садржајима ће моћи да привуку више група гледалаца што је битно у периоду широких програмских понуда.

Држава ће помоћи гледаоцима у процесу дигитализације. Сви који су у тешкој материјалној ситуацији неће морати да брину о сет-топ боксовима. Рељин уверава да се данас у Министарству разматра како помоћи гледаоцима који су лошег имовинског стања. „Ми смо у ту сврху добили један мали пројекат који је финансиран из европских средстава, за набавку сет-топ боксова и ту постоје три могућа решења, држава ће се определити за једно од њих, у складу са могућностима које нажалост нигде у свету нису сјајне. Дакле, једна врло тешка ситуација за све телевизијске системе, и ми ћемо, надам се све то превазићи", довршила је излагање Ирини Рељин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару