Читај ми!

Слободна фреквенција за бржу дигитализацију

Некадашња фреквенција ТВ Авале биће коришћена за дигитализацију, уколико РРА остане при одлуци да ту фреквенцију не додели ни једном емитеру, најавио је државни секретар Министарства трговине и телекомуникација Стефан Лазаревић.

Уколико Републичка радиодифузна агенција остане при својој одлуци да некадашњу фреквенцију ТВ Авале не додели ни једном емитеру, Министарство трговине и телекомуникација сматра да ту фреквенцију треба искористити у процесу дигитализације, рекао државни секретар тог министарства Стефан Лазаревић, гостујући у јутарњем Дневнику РТС-а.

Закаснела или лоше спроведена дигитализација могла би бити веома штетна и за емитере, и за грађане Србије. То су грађанима и ресорном министарству поручили из мисије ОЕБС-а у Србији. Рок за завршетак дигитализације се ближи, а кључне кораке у том процесу тек треба да реализујемо.

Лазаревић каже да је став Министарства да некадашњу фреквенцију ТВ Авале треба искористити у процесу дигитализације.

Најавио је да ће Министарство усвајањем Плана о расподели определити некадашњу фреквенцију ТВ Авале за дигитализацију, уколико Републичка радиодифузна агенција остане при својој одлуци да ту фреквенцију не додели ни једном емитеру и након истека рока за њихове жалбе.

Објашњава да би се коришћењем слободне фреквенције за дигитализацију решио "проблем презагушености радио-фреквенцијског спектра", и омогућило коришћење техничке опреме коју је донирала ЕУ.

Лазаревић тврди да бисмо тако за неколико месеци успели да 60 одсто територије Србије "покријемо" дигиталним сигналом, а до краја године и 80 одсто, чиме би, према његовим речима, био отворен пут да се дигиталитација заврши и пре рока.

Што се тиче инсистирања Мисије ЕУ и ОЕБС-а у Србији на завршетку процеса дигитализације, државни секретар подсећа да је Србија 2006. године, заједно са другим европским државама, преузела обавезу да ће до 2015. године завршити дигитализацију.

Поред тога, додаје Лазаревић, дигитализација ће бити и једна од првих тема преговора о приступању Унији, а ЕУ жели и да се опрема коју је она донирала што пре стави у функцију.

Говорећи о користи коју ће грађани имати од дигитализације, Лазаревић указује да би велики број грађана који користе аналогни сигнал, могао да остане без њега уколико се дигитализација не заврши у року.

Додао је да би посебно били угрожени грађани који живе у пограничним пределима.

Лазаревић сматра да дигитализација неће много коштати грађане, јер неки од њих већ имају одговарајуће техничке услове, а држава ће, како је најавио, помоћи најугроженијим грађанима.

Објашњава да је нова опрема потребна само грађанима који користе аналогни сигнал, док онима који користе кабловски систем није потребна.

Нагласио је да ће после дигитализације грађани имати много већи избор програма, квалитетнију слику и тон.

Са друге стране, додаје Лазаревић, завршетком процеса дигитализације ослободиће се "дигитална дивиденда" која ће се дати на располагање мобилним операторима, од чега ће држава имати финансијску корист.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 21. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару