Читај ми!

Лазаревић: Недодељена фреквенција вероватно остаје за дигитализацију

Национална телевизијска фреквенција, која је остала упражњена гашењем ТВ "Авала", највероватније ће бити искоришћена у процесу дигитализације, рекао је данас државни секретар у Министарству трговине и телекомуникација, Стефан Лазаревић.

Лазаревић је казао да је Министарство донело одлуку да од понедељка стави у процедуру Правилник о расподели фреквенција, који се односи на количину свих слободних фреквенција за потребе дигитализације.

"Стављањем Правилника у процедуру значи да ћемо га послати свим институцијама од којих је неопходно да прибавимо позитивно мишљење и након тога министарство ће имати отворен пут за његово доношење", казао је Лазаревић.

Доношење Правилника би значило да можемо да извршимо проширење иницијалне мреже, односно да у потпуности ставимо у функцију опрему коју смо добили од ЕУ као донацију, а с друге стране, стављањем у функцију иницијалне мреже бисмо обезбедили покривеност државе са дигиталним сигналом од око 70 до 80 одсто, објаснио је он.

То би, према његовим речима, олакшало не само промоцију процеса дигитализације, већ и бољу комуникацију са грађанима и локалним и регионалним емитерима.

Лазаревић је истакао да би, такође, већ сада могло да се планира шта да се ради са дигиталном дивидендом, односно на који начин је најбоље да се стави на располагање мобилним оператерима.

"То би значило више новца за буџет од продаје спектра, а с друге стране, бржи развој и веће инвестиције у телекомуникације, као и већи број корисника широкопојасног интернета", навео је.

Када је реч о расписивању конкурса за 4G линценцу, Лазаревић је казао да су Министарство и РАТЕЛ већ почели консултације са операторима, и у наредних неколико недеља имаће јасну слику око тога на који начн ће се вршити продаја радио-фреквенцијског спектра.

"То је веома озбиљан посао који захтева доста стручности и ангажмана свих институција. Морамо да сагледамо и узмемо у обзир динамику завршетка процеса дигитализације с обзиром на сада промењене околности, а то ће утицати на доношење наше коначне одлуке у наредних неколико недеља", указао је Лазаревић.

У зависности од тога на који начин ће се извршити продаја спектра, тј. издавање лиценци, зависиће и количина средстава која ће завршити у буџету, али из ове перспективе се може рећи да се ради о цифри од 100 милиона евра, додао је он.

"Задатак и министарства и РАТЕЛ-а је да изабере најбољи и најефикаснији пут који ће, с једне стране омогућити што већа средства за буџет, а с друге стране што веће инвестиције и што бржи развој електронских комуникација", нагласио је Лазаревић.

Он је подсетио да је министарство у више наврата указивало да би било веома добро да се све слободне фреквенције искористе за дигитализацију, с обзиром да би на тај начин добили много предвидљивији процес дигитализације и већу сигурност да ће он бити завршен, а осим тога, додатно би убрзали процес који је у великом заостатку.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 21. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару