Читај ми!

ЕУ упозорава Србију због дигитализације

Шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер упутио је министру трговине и телекомуникација Расиму Љајићу писмо у којем критикује кашњење процеса дигитализације телевизије у Србији, за који је из ИПА фондова добијено више милиона евра, сазнаје Данас.

Према незваничним информацијама, Дежер констатује да овај процес доста касни, а да је додатно успорен расписивањем конкурса за доделу некадашње фреквенције ТВ Авале. Није искључено и да опрема вредна осам милиона евра, добијена из претприступних фондова, буде повучена из Србије.

У Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација потврдили су за Данас да су добили писмо Венсана Дежера прошле седмице, док у Делегацији ЕУ у Србији нису желели да коментаришу ову информацију.

Државни секретар за телекомуникације Стефан Лазаревић каже за Данас да ће у наредном периоду Министарство телекомуникација одговорити на писмо које је стигло из ЕУ и додаје да је тачно да би слободном фреквенцијом коју је имала ТВ Авала процес дигитализације био брже завршен.

„Нас је Министарство културе обавестило да је РРА у законској обавези да распише конкурс за доделу те фреквенције о чему смо ми обавестили Рател", наводи Лазаревић додајући да они не могу да распишу тај конкурс нити да га повуку.

„У последњих годину дана у оквиру дигитализације је урађено више него у претходне четири године. Усвојили смо многе прописе и планове, а тренутно припремамо решење социјалне помоћи за најугроженије становништво, као и план промоције дигитализације", истиче Лазаревић. На питање да ли постоји могућност да ЕУ повуче опрему уколико процес дигитализације не буде текао одређеном динамиком, он каже да „не верује да је тако нешто могуће", јер ће опрема у најскоријем времену бити употребљена.

На основу уговора који је Србија закључила са Европском комисијом, из претприступних фондова ЕУ добијена је помоћ у опреми чија је укупна вредност осам милиона евра, а чији је корисник ЈП ЕТВ. Опрема финансирана из ИПА фондова подразумева IP и видео опрему, предајнике, мерно возило и мерну опрему, микроталасне линкове и привремене антенске системе од реномираних произвођача. Делегација ЕУ је, иначе, према сазнањима Данаса, редовно проверавала како тече процес дигитализације.

Упркос томе што је заузет став да је некадашња фреквенција ТВ Авале неопходна за дигитализацију, без које би тај процес у Србији могао бити знатно успорен, конкурс за доделу ове националне фреквенције је ипак расписан. Став Емисионе технике и веза и Републичке агенције за електронске комуникације (Рател) био је да се фреквенција коју је користила ТВ Авала не додељује емитерима, пошто је неопходна у процесу дигитализације. Стручњаци због тога доводе у питање завршетак дигитализације за који је рок 17. јун 2015.

Прелазак на дигитално емитовање телевизије завршен је у 21 земљи у Европи, док процес дигитализације у Србији много касни, а један од највећих проблема је управо недостатак фреквенција којим би се тестирали параметри мреже и опрема за дигитално емитовање ТВ сигнала. Процес дигитализације у Србији, најпре, је требало да буде завршен до априла 2012, али је из техничких разлога одложен за 2015. годину када је и последњи рок у Европи да се са аналогног ТВ сигнала пређе на дигитални.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару