Читај ми!

Одржан MBT скуп

Београд је по други пут био домаћин већ традиционалног окупљања радиодифузних организација и регулаторних агенција из региона, као и произвођача опреме за радио-дифузију. Скуп је организовало ЈП Емисиона техника и везе и њему су присуствовали специјални гости из међународних институција EBU, ITU и BNE.

Централни део овогодишњег скупа била је једнодневна конференција о актуелним темама из радио-дифузије, првенствено о питањима у вези са процесом дигитализације емитовања ТВ програма, али и са будућношћу земаљске телевизије.

"Процес дигитализације у Србији је у току. Добар део неопходне опреме добијен је и инсталиран на емисионим локацијама као донација Европске уније из претприступних фондова, што не би било могуће без велике помоћи надлежног Министарства Републике Србије", рекао је Дејан Шмигић, директор ЈП Емисиона техника и везе.

Он је истакао да данас надлежно Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација чини максималне напоре да се створи амбијент у коме ће бити могуће да се процес дигитализације заврши у задатом року који је 17. јун 2015. године.

"Имајући у виду комплексност самог процеса, јасно је да немамо баш много времена, али остало нам је да урадимо још много посла. Из тог разлога за нас је ова конференција веома значајна јер су свако искуство и савет добродошли да кроз овај процес што брже и успешније", казао је Шмигић.

Он је додао да су неке земље из региона потпуно завршиле процес дигитализације, а неке су на самом крају тог процеса, и у том делу видимо шансу Србије у процесу који је пред њом да користи сва добра искуства и квалитетна решења из процеса дигитализације водећи рачуна да не направи сличне грешке које су правиле земље у окружењу.

Државни секретар за телекомуникације у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Стефан Лазаревић истакао је да је веома важна регионална сарадња поводом тема као што су телекомуникације, имајући у виду да је реч о теми посвећеној будућности, јер телекомуникације данас немају велики утицај само на развој привреде и економије једне државе већ утичу и на развој друштва у целини.

"Процес дигитализације је поново заживео и постао актуелан у нашој држави. Када је формирано ново министарство, мислили смо да смо веома далеко од остварења тог циља, међутим, захваљујући ангажману стручне јавности, великог броја стручњака из ЕТВ-а, Републичке агенције за електронске комуникације и људи из Министарства, овај процес је поново заживео и ја се надам да ћемо ми у року који представља међународно преузету обавезу овај процес завршити", рекао је Стефан Лазаревић.

Он је додао да се ово очекивање заснива на чињеници да никад није постојала боља сарадња између институција задужених за овај процес и да је стручни кадар Министарства, ЕТВ и РАТЕЛ спреман да одговори предстојећим изазовима на овом послу.

"Када причамо о дигитализацији, веома је важно да узмемо у обзир и оно што нас чека после тога. Ту мислим на дигиталну дивиденду коју смо ми планом намене усвојеним у току 2012. године предвидели да ће се користити за развој мобилног широкопојасног интернета с обзиром на то да је то од кључног значаја пре свега за развој брзог интернета у руралним подручјима и да ће то заправо донети приход буџету наше државе, али и допринети бољем развоју руралних средина", рекао је Лазаревић.

Овогодишња конференција је била посвећена будућности земаљске радио-дифузије, о чему су говорили представници међународних и домаћих институција, а говорило се и о плановима за будућност кроз званичне презентације на самој конференцији, као и на пратећој изложби опреме за дистрибуцију аудио и видео садржаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару