Читај ми!

Брзи интернет приоритет

Иако интернет у Србији све више замењује чекања на каси и шалтерима, да би онлајн "послови" постали једноставнији и доступнији грађанима, стручњаци кажу да су потребни одговарајући закони, а већина корисника сматра да развој брзог интернета мора бити један од приоритета Владе.

Говорећи о законској регулативи за побољшање онлајн куповине, државни секретар у Министарству трговине и телекомуникација Стефан Лазаревић рекао је да смо ми нажалост и даље испод просека Европске уније, али да се нада да ће се овом регулативом која се сада мења и унапређује, као и значајним мерама које држава предузима, повећати број корисника интернета и број људи који ће се одлучити да онлајн купују и продају.

"Веома је важно да се ми ту као држава не зауставимо, да наставимо да унапређујемо нашу регулативу, како бисмо додатно унапредили електронско пословање у нашој држави. Два кључна закона која би требало изменити у наредном периоду јесу Закон о рачуноводству који треба да омогући функционисање електронских фактура и Закон о платним услугама који ће с једне стране увести институцију електронског новца, а са друге стране ће омогућити развој mPayment услуга", рекао је Стефан Лазаревић

Он је додао да то значи да ћемо у будућности уместо новчаника помоћу мобилног телефона моћи да завршавамо сва плаћања која су нам од интереса.

"Ово су два кључна закона која могу значајно да унапреде куповину путем интернета, односно целокупну електронску трговину", казао је Лазаревић.

О улози државе при развоју интернета, Зоран Торбица, директор Центра за развој интернета, рекао је да је улога државе била веома велика зато што је дерегусисала законске оквире и омогућила конкуренцију на том пољу, што је довело до убрзања самог интернета, изградње инфраструктуре, повећања обима различитих услуга и пада цене, тако да је све постало приступачније.

Он је истакао да оператери мобилне телефоније прелазе на новије технологије тако да чак и на мобилним телефонима већ имамо брзине од 20 мегабита које могу да се постигну.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару