Читај ми!

Четири године – 24 сата културе

Данас је 1.462. дан емитовања целодневног програма културе и уметности РТС Дигитал. Програм се премијерно емитује од 16 сати до 24 сата и два пута репризно од 24 до осам и од осам до 16 часова.

За ове четири године у премијерном термину приказивања емитовано је 11.688 часова програма. Са репризним терминима емитовања овај број износи 35.064 сати врхунског културно-уметничког и музичког садржаја домаће и стране продукције. За период од четири године емитовања РТС Дигитала, емитовано је укупно 5.844 сати премијерног програмског садржаја.

На недељном нивоу, исказано у процентима, заступљеност програмских садржаја је следећа: музички програм 70 одсто (8.181 сати) (издвајамо концерте Берлинске, Бечке, Лондонске филхармоније са великим диригентима међу којима су Озава, Дудамел, Барембоим, Мазел, Булез, Ретл и други, концерти са великих страних и домаћих фестивала џез и класичне музике, савремене поставке балета и опера, музика различитих народа света у серији World Music Collection, документарне приче о настанку ремек-дела класичне музике, серије посвећене великанима џеза, белканта и француске шансоне), документарни програм 25 одсто (2.922 сати) (издвајамо серије Архитектура, Уметност и мит, Палете, Дизајн, Скривени живот уметничких дела, Линије, форме, боје, Богатства из прошлости, Музеји света, Огњишта стваралаштва, Византија – Изгубљено царство) и филмски и серијски програм пет одсто (584 сати). Ови подаци приказују однос заступљености програмског садржаја на недељном нивоу и могу се применити за све четири године емитовања.

РТС Дигитал је у протекле четири године емитовао значајна остварења европског филма, међу којима циклусе чешког филма, француског новог таласа, енглеску продукцију. Приказани су филмови у режији чувених светских синеаста попут Трифоа, Шаброла, Годара, Формана, Менцела, Шахназарова, али и домаћих редитеља Горана Марковића, Горана Паскаљевића, Мише Радивојевића, Мике Алексића.

Серијски програм отвара изузетна руска серија У првом кругу сценаристе Александра Солжењицина, а емитоване су и историјске, драмске и криминалистичке серије нове француске продукције, у којој најважније место има серијал екранизација Мопасанових прича.

Програм културе и уметности РТС Дигитал доступан је пакету програма који се дистрибуирају путем Иницијалне DVB-T2 мреже, а налази се и у основној понуди кабловских и IPTV оператера широм Србије.

Дигитални сигнал Радио-телевизија Србије почела је да емитује 6. априла 2005. године са Авале, а у јесен исте године и са Иришког венца. У години у којој је обележила пет деценија постојања телевизије, Радио-телевизија Србије 26. новембра 2008. почела је експериментално дигитално емитовање целодневног програма културе и уметности.

У том тренутку дигитални програм Радио-телевизије Србије био је доступан свим гледаоцима који су имали могућност пријема дигиталног сигнала са предајника на Авали (27. канал UHF) и Фрушкој гори (31. канал UHF) помоћу DVB-T пријемних уређаја. Ове године, 21. марта, у рад је пуштена Иницијална мрежа DVB-T2, путем које је програм РТС Дигитал доступан са 15 локација ове пилот-мреже. Пуштањем у рад дигиталне земаљске мреже, која према тврдњама ЈП ЕТВ покрива око 30 до 40 одсто становништва, повећана је и доступност програма. Градови са околином у којима је доступан сигнал дигиталне земаљске телевизије су: Београд, Нови Сад, Ниш, Суботица, Крушевац, Вршац, Чачак, Прибој, Ужице, Лозница, Нови Пазар, Ваљево и Рашка. За земаљски пријем дигитално сигнала потребно је да поседујете телевизор или сет-топ-бокс уређај са ознаком DVB-T2 MPEG-4.

Када је почело емитовање РТС дигитала, дистрибуцију програма обављала је већина кабловских оператера на ширем подручју Београда и Новог сада. Данас програм могу да прате гледаоци широм Србије који користе услуге неког од кабловских и IPTV оператера.

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 22. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару