Читај ми!

Усвојен нови План намене радио-фреквенција

На седници Владе Републике Србије усвојен је нови План намене радио-фреквенција, који ће представљати основ развоја електронских комуникација током наредних година. Нови План намене предвиђа да се део радио-фреквенција, које ће бити ослобођене по окончању процеса дигитализације телевизије (такозвана ”дигитална дивиденда”), користи за пружање услуга мобилног приступа интернету велике брзине и увођење нове генерације мобилне телефоније.

Додела дигиталне дивиденде обезбедиће не само нове инвестиције у развој телекомуникационе инфраструктуре, већ и повећање доступности телекомуникационих услуга у руралним, мање развијеним и удаљеним областима, као и развој индустријских зона и повезивање привредних региона Републике Србије, наводи се у саопштењу Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација.

Такође, нови План намене усаглашен је са сличним документом који важи за територију Европске уније, што омогућава да било који бежични уређај који се користи код нас може бити коришћен на читавој територији ЕУ и обрнуто.

Радио-фреквенцијски спектар је ограничен ресурс и јавно добро које припада свим грађанима, и треба га посматрати као средство којим се убрзава друштвено-економски развој и подстиче привредни раст. Према студији Светске банке, повећање продора широкопојасних интернет прикључака од 10 процентних поена, производи пораст бруто друштвеног производа од 1,3 одсто. Зато се већина европских земаља определила да дигиталну дивиденду употреби за увођење брзог мобилног интернета. Предности брзог мобилног интернета су многобројне - убрзава се и појефтињује комуникација, олакшава пословање, мења начин пружања услуга јавних служби и побољшава квалитет живота грађана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару