Читај ми!

Шта кочи дигитализацију

У продавницама техничке опреме појавили су се телевизори који подржавају дигитални сигнал. Јавно предузеће "Емисиона техника и везе", тестира такве уређаје. Корисници кабловске телевизије не морају да брину о дигитализацији, већ само они који тв сигнал примају преко антене.

Датум комплетног преласка са аналогне на дигиталну телевизију још се не зна, међутим, у продавницама техничке опреме појавили су се телевизори који подржавају дигитални сигнал који ће се емитовати у Србији. Такве уређаје, на захтев увозника, тестира Јавно предузеће "Емисиона техника и везе", док избор државних лабораторија које ће издавати званичне сертификате - чека Владу.

Купцима телевизора избор је од недавно нешто једноставнији. Када се одлуче за не тако мали трошак, бар могу да буду сигурни да нови телевизор подржава дигитални сигнал друге генерације. Тај сигнал биће и једини који ће се емитовати најкасније за три године.

"Самим тим што мали проценат људи зна шта је то па вам је потребан већи напор да им објасните шта је то ДВБ-T2  стандард. Купац када дође углавном је ценовно оријентисан и гледа да прође што јефтиније, али кад му се детаљно објасни шта је ДВБ-Т2 и да ће морати да пређе на то до краја вероватно године онда размишљају о томе и ради су да прихвате малу разлику у цени", каже Небојша Радојевић из "Вин Вина".

На иницијативу увозника, предузећа "Емисиона техника и везе" издаје свој сертификат. Такво тестирање је гаранција и купцима да ти уређаји одговарају стандарду који је прихаватила наша земља.

"Не можемо да гарантујемо да ће сваки увезени комад опреме ради продаје моћи да отвара наш ДВБ-Т2  сигнал већ само она која прође наше тестне процедуре. Овај начин добијања сигурности није званичан и обавезан.", каже директор ЈП "Емисиона техника и везе" Владимир Хоман.

Међутим, иако су ТВ пријемници и декодери дигиталног сигнала тестирани, лабораторија предузећа "Емисионе технике и везе" није акредитована. За тај посао, кажу у Управи за дигиталну агенду, нису им дали овлашћење.

Ирина Рељин из Управе за дигиталну агенду каже да знају коју опрему они поседују, али нису сигурни да је читава процедура испоштована и да треба проверити функционалност што није тако лако.

"Ми сматрамо да то није у складу с оним што је донето од стране министарства. Једина етикета која би била важна и пуноважна у овом случају је она коју би издавало министарство", каже Рељинова.

За нову дигиталну еру потребан вам је телевизор који подржава ДВБ-Т2 сигнал или декодер који омогућава да наставите да гледате телевизију и на старом пријемнику. Корисници кабловске телевизије не морају да брину о дигитализацији, већ само они који тв сигнал примају преко антене.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару