Читај ми!

DVB-T2 уређаји у продаји

Иако је најављено да ће се тек од јесени на рафовима великих трговинских ланаца појавити први DVB-T2 уређаји који ће имати могућност пријема дигиталног телевизијског сигнала, увозници техничке опреме у Србији су се потрудили и раније да обрадују све гледаоце који планирају да купе ТВ пријемник са „српским кантри кодом“ за пријем пакета програма који се емитује системом земаљских предајника.

Како тврде неки од увозника, ТВ пријемници и декодери који су се појавили на нашем тржишту јесу тестирани, али не у званичним лабораторијама које још увек нису акредитоване нити су добиле овлашћења од стране надлежног министарства. Подсећамо, иако је на првом састанку који је организовала Управа за дигиталну агенду са продавцима и увозницима, пре пола године, најављена процедура за тестирање и евентуално обележавање DVB-T2 опреме која би требало да се нађе у продаји, још увек нису створени услови за реализацију најављене процедуре.

Велики трговински ланци у својој понуди имају DVB-T2 LCD и LED телевизоре различитих брендова који према тврдњама увозника подржавају стандард DVB-T2 MPEG-4 који је усвојила Република Србија Стратегијом о преласку са аналогног на дигитално емитовање РТВ програма. Овај тип телевизора је намењен свим грађанима који телевизијске програме примају земаљским путем, односно који користе спољну или собну антену.

У понуди се такође налазе и специјални уређаји такозвани сет-топ-боксови који представљају јефтинију варијанту пријема дигиталних телевизијских програма, а намењени су домаћинствима која поседују ТВ пријемнике старије генерације. Ови уређаји имају могућност претварања дигиталног сигнала у облик који је погодан за емитовање на старим моделима ТВ пријемника, било да су они аналогни или дигитални. Према тврдњама увозника и ови уређаји подржавају усвојени DVB-T2 стандард.

Овај потез увозника омогућиће гледаоцима да праћењем РТС HD програма уживају у чистијој и оштријој слици и квалитетнијем звуку са актуелних спортских дешавања овог лета као што је Европско првенство у фудбалу чији су домаћини Пољска и Украјина, које је у току, и предстојеће Олимпијске игре које се одржавају у Лондону.

Иначе, DVB-T2 иницијална мрежа намењена је пре свега тестирању дигиталног сигнала у Србији. Тренутно се овај тест-сигнал емитује малом снагом и врше се одређена мерења у циљу потпуне стабилизације мреже до почетка 2013, када је предвиђено да пуна дигитализација у Србији крене по регијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару