Читај ми!

И Ваљевци у дигиталу

Телевизијски предајник на ваљевској Пећини једна је од 15 локација у Србији са које ће се емитовати сигнал иницијалне мреже за тестирање дигиталне телевизије, што практично значи да ће неки становници града на Колубари имати прилику да прате десетак телевизијских програма са сликом и звуком изузетног квалитета, без сметњи и уз низ пратећих програмских садржаја.

Основни услови за пријем дигиталног ТВ сигнала у зонама где постоји покривеност, уз пријемну антену (најчешће на крову зграде), јесу поседовање телевизора са DVB-T2 тјунером (дигитални ТВ пријемник) или додавање постојећем ТВ пријемнику такозваног сет-топ-бокс уређаја (STB) који декодира дигитални сигнал. И власници рачунара имаће могућност да на њих дограде посебан хардверско-софтверски додатак за пријем дигиталног ТВ сигнала.

Јавно предузеће "Емисиона техника и везе" је 21. марта почело са торња на Авали да емитује дигиталне телевизијске сигнале пробне иницијалне мреже, са циљем да тестира предајнике и пријемнике широм Србије и припреми грађане за потпуну дигитализацију телевизије која је планирана до 2014. године. Садашње процене су да ће сигнал експерименталне мреже који ће бити емитован у наредних годину дана моћи да прими око 40 одсто становника Србије.

Емитовање има за циљ упознавање гледалаца у зонама пријема са предностима које доноси дигитална телевизија, отклањање евентуалних недостатака, као и да се емитерима пружи прилика да искористе могућности које ова телевизија нуди и њима обогате понуду својих услуга, наводе из ЕТВ-а.

Србија се на овај начин придружује већини европских земаља у којима је започет процес преласка са аналогног на дигитално емитовање ТВ програма преко мреже земаљских предајника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
16° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару