Читај ми!

Дигитални сигнал од 21. марта

Иницијална мрежа за емитовање дигиталног сигнала почеће са радом, како је најављено из ЈП Емисиона техника и везе, у среду, 21. марта. Тест сигнал ће служити да се изврше мерења, да се види где сигнал допире, какве су сметње, као и да ли је добар план за емитовање мреже дигиталног сигнала. Сигналом Иницијалне мреже биће „покривено" између 40 и 50 одсто гледалаца у Србији, односно толико њих имаће могућност да ухвати тест - дигитални сигнал.

Иницијална мрежа има за циљ да упозна становништво у зонама пријема, као и емитере, са предностима које нуди дигиталнa земаљска телевизија, а у рад се пушта и опрема добијена кроз предприступне фондове Европске уније.

Почетком емитовања првог пакета програма у DVB-T2 стандарду кроз пилот мрежу наша земља почиње да спроводи недавно ревидирану Стратегију за прелазак са аналогног на дигитално емитовање програма, као и да испуњава своје међународне обавезе, преузете на Конференцији у Женеви 2006. године.

Иницијалну мрежу сачињавају 13 плус две емисионе локације, са којих ће се, у периоду до коначног гашења аналогних предајника (комплетног преласка на дигитално емитовање), истовремено емитовати аналогни и дигитални телевизијски програм. Две додатне емисионе локације - Кошутњак и Стојчино брдо, предвиђене су за формирање SFN (Single Frequency Network) мреже на територији града Београда, на истој фреквенцији.

Стратегијом за прелазак са аналогног на дигитално емитовање радио и телевизијских програма у Републици Србији дефинисано је да се транзиција на дигитално емитовање врши по зонама, почев од првог квартала 2013. године. До тада ће Иницијална мрежа показати све своје квалитете, као и евентуалне слабости.

У складу са Стратегијом и Правилником о преласку са аналогног на дигитално емитовање телевизијског програма и приступу мултиплексу у земаљској, дигиталној радиодифузији, сигнал емитован у Иницијалној мрежи биће по стандарду DVB-T2, уз примену MPEG-4 компресије видео сигнала.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 04. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару