Читај ми!

Može li nam hrana pomoći da se rashladimo tokom vrelih letnjih dana

Teško podnosimo ove vrućine, a leto je tek počelo. Ne uključuje nam se šporet, ali šta onda pripremiti za doručak, ručak i večeru što će nam ujedno pomoći i da se rashladimo.

Mnogi kažu da im na visokim dnevnim temperaturama i nije do jela, a onda, ipak, pojedu mnogo i to mesa. Obrok može da bude i neki lagani smuti, na primer, napitak od banana, koštunjavog voća i sojinog mleka, kaže gošća Jutarnjeg programa, Katarina Lazarević Petrović, čije kuvarske savete pratimo u serijalu Gastronomad.

„Može i neki detoks, to je danas jako popularno. To su one namirnice koje čiste naš organizam. To može biti i čaj od majčine dušice, zato što je on antioksidans i može da nam pomogne leti“, dodaje sagovornica Ivane Milenković.

Naravno, na vrućini treba izbegavati alkohol i gazirana pića, a najbitnije je da u ishranu uključimo što više povrća, da jedemo žitarice za doručak i da jedemo voće koje ima puno vode – jabuke, dinje, lubenice – sve ono što nas rashlađuje, ali ne treba preterivati sa previše hladnim namirnicama, jer to može negativno da utiče i na naš stomak, ali i da ceo organizam isforsira da uspostavi temperaturni balans.

„Savetuju se mahunarke i ja volim da ubacim mahunarke u salatu. Recimo, kuvani pasulj. Volim da jedem avokado, jer je vrlo hranljiv. To je voće koje nema šećera i ukoliko želimo da budemo siti, a da nam ne padne teško, moj izbor je avokado“, dodaje Katarina.

Tokom letnjih meseci i velikih vrućina treba izbegavati meso. Preporuka je da ga zamenimo orašastim plodovima, na primer bademom koji ćemo dodati u salatu, jer šaka badema može nutritivno da zamerni 300 do 400 grama mesa.

Takođe, treba imati na umu da na visokim temperaturama od prodavnice do kuće, meso može da se pokvari.

Najbolje je da imamo četiri boje na tanjiru, da sve bude lagano, ali da se slaže jedno s drugim. Razne kombinacije koje deluju da su nespojive mogu idealno da se slažu – šunka i dinja je jedna od tih kombinacija jer će nas zasititi i rashladiti, preporučuje Katarina Lazarević Petrović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 31. март 2025.
12° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом