Пандемија и бизнис – ко је трљао руке, а ко се хватао за главу

Пандемија коронавируса обично је значила лоше вести за бизнис. Међутим, и у таквим условима неке технолошке компаније су „трљале руке“. Ко су добитници, а ко губитници због пандемије у технолошком сектору?

Добитник: произвођачи софтвера за рад од куће

Многи су, када су од шефа чули да прелазе на рад од куће, пожурили да се опреме новим уређајима и софтверима. То је била добра вест за прозвођаче и програмере. Неке апликације доживеле су огромну популарност, као што је „Зум“, који је повећао број корисника са 10 милиона дневно на 200 милиона.

Такође, повећана је потражња за софтверима који омогућавају рад од куће, као што је "Teamviewer". Рекорд у броју корисника постигла је и платформа „Слак“, која служи за чет са колегама током посла.

Добитник: гејминг индустрија

Када су људи затворени у домовима, гејминг је често најбоље решење. Популарна игрица „Кол оф дјути“ скоро је доживела ново издање, чини се, никад у бољи час. Освојила је десетине милиона играча.

Аналитичари процењују да је продаја игрица скочила за 35 одсто у односу на исти период прошле године. Продаја конзола је скочила за чак 63 одсто.

Добитник: стриминг платформе

Слично као и са гејмингом, људи када су затворени окрећу се филмовима и серијама. „Нетфликс“ је стекао нових 16 милиона претплатника.

„Дизни+“ је покренут у Великој Британији и на другим тржиштима крајем марта. Већ је постао озбиљан такмац „Нетфликсу“.

Пошто су биоскопи затворени, многа популарна филмска остварења пласирана су директно на интернет.

Између добитка и губитка: фитнес платформе

Сајт „Клас пас“, који нуди часове вежбања, трансформисао се у стриминг платформу на којој се приказују вежбе, али су зато многе теретане затворене и радници су остали без посла.

Показало се да фитнес код куће функционише веома добро.

„Пелотон“ већ нуди видео-часове који промовишу собне бицикле. Истиче се да је њихова продаја скочила за 60 одсто. Корист извлаче и јутјубери који показују кућне вежбе.

Између губитка и добитка: Амазон

„Амазон“ се нашао пред многим изазовима током пандемије. Радници у складиштима жалили су се на лоше услове рада. Француска је забранила велики део продаје путем „Амазона“ из безбедносних разлога.

Ипак, оснивач „Амазона" Џеф Безос, најбогатији човек на свету, наводно је повећао приходе за 24 милијарде долара током пандемије.

Губитник: транспорт

Продаја је у многим земљама достигла веома ниске нивое, што се одразило на индустрију превоза робе и људи.

„Убер“ је на пример отпустио хиљаде радника, и то се не односи само на возаче.

Губитник: посредници

Компаније које немају физике производе, него посредују у куповини робе и услуга, трпе велике губитке.

Међу њима је Ер-Би-Ен-Би, платформа за резервисање смештаја коју је социјално дистанцирање и скоро потпуно укидање туризма довело до губитака. Отпуштена је четвртина радника, скоро 1.900 особа.

Слично, сајт „Јелп“ за рецензије угоститељских обејеката је отпустио трећину радне снаге, након затварања ресторана и барова.

Чак и пре социјалне дистанце, „Ви ворк“, платформа помоћу које се рентирају канцеларије за дељени радни простор, имала је велике проблеме због одустајања једног од главних инвеститора.

недеља, 15. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи