Читај ми!

Да ли ко рано рани, две среће граби или цео дан зева

Многе славне личности, од Џенифер Лопез, Гвинет Палтроу, Мишел Обаме, до Марка Закерберга, чланови су клуба раноранилаца – „Клуба 5 ујутру“. Рано устајање назива се правим чудом – устати пре свих и „уграбити две среће“. Али да ли нас то стварно чини продуктивнијим и фокусиранијим?

Да ли ко рано рани, две среће граби или цео дан зева Да ли ко рано рани, две среће граби или цео дан зева

Ко рано рани, две среће граби – тврди Тимоти Ферис, амерички предузетник, инвеститор, аутор, подкастер и гуру животног стила. Бити раноранилац је све је популарније међу богатима и славнима.

Сви, од Џенифер Лопез, Џенифер Анистон и Кардашијанових, до технолошких гиганата као што су власник „Мете“ Марк Закерберг, директор „Епла“ Тим Кук и оснивач Твитера Џек Дорси, чланови су Клуба 5 ујутру. Као и Ана Винтур и Мишел Обама.

Гвинет Палтроу је дугогодишњи члан, и на Инстаграму дели објаве како устаје у 5 ујутру. Најпре 30 минута струже језик ајурведским уљем (ритаул оралне хигијене), пре него што настави са 20 минута трансценденталне медитације, након чега следи плесни тренинг који је осмислила њена пријатељица, фитнес гуру Трејси Андерсон.

Културни феномен екстремно раног устајања први пут је експлодирао на друштвеним мрежама, инспирисан књигом Робина Шарме Клуб 5 ујутру и другим насловима прилагођеним хаштаговима на друштвеним мрежама као што су Чудесно јутро и Моћан сат.

Крилатица вође покрета Шарме „Поседујте своје јутро, унапредите свој живот“ инспирисала је читаве легије самозадовољних људи – или веома дисциплинованих појединаца – да поделе своје импресивне рутине #5amClub (17,5 милиона објава на Тик-току).

Скептик би у овој пракси могао да препозна извесну дозу магијског размишљања. Ако можете да урадите само једну ствар – устанете из кревета док други спавају – имаћете времена да се рекреирате, здраво једете и постигнете све своје дневне циљеве.

Може ли нас устајање у 5 ујутро и праћење структуриране рутине учинити продуктивним и фокусираним

Професор Расел Фостер, директор Института за неурологију спавања и циркадију на Универзитету Оксфорд, прилично је уздржан у погледу навика које предлаже Клуб 5 ујутру.

„Не постоји ништа суштински важно у томе да устанете у 5 ујутро. То је само ужасна самодопадност раног устајања. Бенџамин Френклин је 'кривац' за ово јер је тврдио: 'Рани одлазак на спавање, рано устајање чини човека здравим, богатим и мудрим' – и то траје од тада до данас. Враћа нас на протестантску радну етику – рад је добар, а ако не можеш или нећеш да радиш, то је, по дефиницији, лоше. Неспавање чини човека достојним и продуктивним", напомиње проф. Фостер.

Много је истраживања која показују да нас рано устајање може учинити срећнијим, па чак и да почнемо да једемо здравије. Међутим, проф. Фостер указује на велику замку.

„Да бисте се довољно наспавали, онда би морали да одете у кревет у 9 сати увече. Нажалост, већина нас то није у стању да уради јер имамо хрпу ствари које треба да урадимо, било да је то помоћ деци око домаћих задатака или кућни послови и обавезе. Дакле, опасност је у томе што заправо не идемо у кревет када би требало, а други разлог је и то да ће укућани и комшије и даље да праве буку, па како ћете да заспите?“

Професор такође истиче да су најентузијастичнији експоненти ових режима људи који себи могу да приуште помћнике у свим животним аспектима.

„Ови гуруи продуктивности и предузетници имају новца да плате људе да ураде све остало уместо њих. Наметање овог распореда другим људима је не само окрутно, већ и арогантно: 'Ох, зар нисам сјајна особа; зашто не постанеш као ја?’ Истина је да већина нас то себи не може да приушти.“

Психотерапеуткиња Хедер Дарвил Смит, такође није сигурна у предности које промовише Клуб 5 ујутру.

„Свако од нас има хронотип који одређује наш телесни сат. Сви знају да постоје људи који су ранораниоци и други који су ноћне птице“, напомиње она. „Али заправо, већина људи је негде између. Дакле, има људи који могу да оду на спавање у 22 и пробуде се природно у 5, и то је рутина која се уклапа у њихов хронотип. Али многи од нас нису такви. И да не заборавимо, има много људи којима је буђење у 5 ујутро наметнуто њиховим радним сменама.“

Предности раног устајања

Колумнисткиња Гардијана разговарала је са неколицином људи који су чланови Клуба 5 ујутру, а не припадају свету славних и богатих.

Терапеуткиња Џени Вилсон устаје сваког јутра у 4.55, и док чланови њене породице спавају, брзо се истушира и повлачи у слободну собу да започне дан.

„Зовем то својим чаробним сатом, јер све док имам ово време само за себе, остатак дана ми изгледа магично.“ Њен јутарњи ритуал је увек исти – 30 минута јоге праћено са 20 минута медитације, која се завршава гласним изговарањем обавеза за тај дан.

„После тога, спремна сам да направим доручак за своју децу и наставим са својим животом. То значи да почињем дан са осећајем постигнућа, да сам већ урадила невероватне ствари пре него што је било ко други устао."

Социјална радница Квин Нгуен-Данг прати ранојутарњу рутину неколико месеци, откако је прочитала књигу Клуб 5 ујутру. Сваког јутра подеси свој паметни сат да вибрира у 4.30, а затим поново у 5. Облачи опрему за вежбање, улази у ауто и вози се у локалну теретану да одради 30 минута кардио тренинга.

„То је прелепа вожња, тако мирна. Пре неко јутро сам стала да се дивим ружичастим облацима. Док ходам на траци у теретани, шаљем мејлове и ажурирам друштвене мреже. Дан је кратак и ово је одличан начин да будем продуктивнија. Ми смо као неко тајно друштво. Сваког јутра видим исту групу жена. После тренинга, све се постројимо пред огледалом, фризирамо и спремамо за посао.“

Међутим, усвајање оваквог спартанског режима има своју цену. „У 21 више не могу да функционишем“, признаје. „Увек ми је жао кад одбијем пријатеље да се видимо после посла, али викендом лежем нешто касније.“

Међутим, изгледа да је кључ у томе како ћемо провести време, посебно ујутру. Није пресудно када смо устали – већ како смо искористили драгоцено време које имамо.

субота, 14. септембар 2024.
12° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи