Читај ми!

„Огроман скок“: Зашто је свемирска шетња једног милијардера била тако историјска

Посада мисије "Polaris Dawn" компаније „Спејс Икс“ већ је пети дан у орбити, након што је остварила неколико рекордних прекретница на историјском путовању – укључујући прву комерцијалну шетњу свемиром на свету.

„Огроман скок“: Зашто је свемирска шетња једног милијардера била тако историјска „Огроман скок“: Зашто је свемирска шетња једног милијардера била тако историјска

Свемирске шетње нису ништа ново. НАСА је од 1965. године, када су Сједињене Државе покренуле пионирски програм „Џемини“, доста допринела на овом пољу.

Од тада, астронаути из целог света користе могућности шетње свемиром, што у истраживању Месеца, одржавању свемирског телескопа Хабл и у изградњи Међународне свемирске станице.

Данас се свемирска шетња, која се назива и ванвехикуларна активност или ЕВА, и даље рутински изводи у орбиталној лабораторији како би се астронаутима омогућило да сервисирају и одржавају њену већ дотрајалу спољашњост.

Али „Спејс Икс“ је у четвртак показао да је извођење свемирске шетње задатак који може да обави индустријски сектор, а не само владини астронаути. Чинећи то, компанија Илона Маска је направила велики корак ка комерцијализацији тих могућности.

То је био први пут да је приватна мисија у свемиру извела такав подухват. И мада се чланови посаде нису претерано удаљавали од капсуле, померили су границе и преузели значајан ризик.

Изложен празнини простора

Током ове акције веома високог ризика, капсула „Кру драгон“ је у потпуности изгубила притисак пре него што је цела посада – укључујући генералног директора "Shift4 Payments"-а, Џареда Ајзакмана, бившег пилота америчког ваздухопловства Скота „Кида“ Потита и инжењерки „Спејс Икса“ Ане Менон и Саре Гилис – била изложена вакууму.

Ајзакман и Гилисова су затим изашли из капсуле на отприлике 10 минута, спроводећи низ тестова да би испитали функционалност својих нових ЕВА одела, пре него што су се повукли у свемирску летелицу и закључали кружни отвор.

Опасности и ризици ове свемирске шетње били су огромни.

Погрешан потез током кључног процеса „пре-дисања“ који је претходио свемирској шетњи могао је да доведе посаду у опасност да добије „завоје“ или декомпресијску болест – стање које доживљавају рониоци током којег се стварају мехурићи азота у крв.

Ова посада је такође тестирала ЕВА одела – које је дизајнирао и развио „Спејс Икс“ за само две и по године. Одела је требало да их штите од екстремних температура свемира, као и да остану под притиском и да доводе кисеоник за сва четири члана посаде.

Али изгледало је да је свемирска шетња прошла без већих проблема. Ајзакман је пошто је бацио први поглед изван свемирске летелице рекао: „Код куће сви имамо пуно посла, али одавде – изгледа као да је свет савршен.“

Администратор Насе Бил Нелсон такође је упутио своје честитке након свемирске шетње у објави на друштвеној мрежи Икс (ранијеТвитер).

„Данашњи успех представља огроман корак напред за комерцијалну свемирску индустрију и Насин дугорочни циљ да подстакне америчку свемирску економију.“

Четиворо астронаута-аматера имаће много разлога за славље по повратку. Чак и пре свемирске шетње, мисија се већ одвојила од других путовања у орбиту које финансира и којима управља приватни сектор, а који се углавном држи мање ризичних мисија или организују кратке посете Међународној свемирској станици под вођством професионалних астронаута.

Посада је такође постала прва група људи која прошла кроз доњи појас Ван Аленовог радијационог појаса у последњих пет деценија.

Повратак на Земљу

Након што је око шест пута окружила око планете, са безбедно ушушканом посадом унутра, капсула „Кру драгон“ је поново покренула своје моторе да би спустила своју орбиталну путању. Свемирска шетња у четвртак се одвијала док је возило орбитирало на око 185 до 732 километра изнад Земље.

Најризичнији део путовања је можда завршен, али екипа мисије још увек има кључни задатак пред собом: повратак кући.

Тим би требало да се спусти на Земљу негде уз обалу Флориде у раним јутарњим сатима у недељу или понедељак.

Спуштање у океан може се догодити на било којој од седам потенцијалних локација на источној и западној обали Флориде, као и код сваке мисије „Кру драгон“ која се враћа на Земљу.

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи