Читај ми!

Дан електричних аутомобила на Новосадском сајму: Правовремени улазак у пету индустријску револуцију

На Новосадском сајму отворен је Дан електричних аутомобила. Учествују водеће компаније из аутомобилске индустрије, произвођачи компоненти, софтвера, пуњача и пратеће инфраструктуре за електрична и хибридна возила.

Подаци из марта говоре да је у Србији регистровано око 3.700 електричних возила. Њихов број расте, али је незнатан у поређењу са европским стандарима.

„Значајно заостајемо за европским земљама које већ имају 10, 12. Да не кажем за Норвешку која има и преко 60 одсто електричних аутомобила на улицама. Ту су мањи трошкови енергије, мањи су трошкови одржавања, регистрације и много комфорнија вожња уз еколошки аспект, који је свима нама битан, иако није у првом плану", каже Небојша Маргетић из Првог српског удружења возача електричних возила.

Искуство увозника електропуњача говори да су доставне службе и такси превозници најчешћи купци, јер на број аутомобила и пређене километре, могу остварити уштеду која превазилази инвестицију. 

„Овај највећи од 480 киловата може да кошта и преко 30.000 евра, без уградње, само уређај. Од 30 до 80 одсто аутономије да се напуни батерија у електричном возилу треба отприлике до 30 минута", каже Никола Савић, увозник електропуњача.

На Сајму је изложено више од 40 модела аутомобила.

Цена најскупљег је око 240.000 евра, али и има и оних, попут два мања градска возила из Кине, која доказују да електрификација не мора бити нужно ствар луксуза.

„Поента ових аутомобила је била да буде цена испод 20.000 евра, да свако може да приушти, после ники лизинг, кредит где ће бити месечна рата као неки тренутни трошкови на бензин гориво, на дизел, и на сервисе, што у суштини дође као бесплатан нови ауто са тренутним трошковима које свако домаћинство има, ко се вози аутомобилом", каже Душан Милашиновић, излагач.

Премијер каже да сајам није прилика само за промоцију електричих возила, већ и шанса да пронађемо решење како да обезбедимо довољно струје у будућности.

Истиче да смо касно ушли у претходне четири индустријске револуције, зато је неопходно је да уђемо у трку за пету, како бисмо заштитили државу по питању енергетске стабилности и независности.

„То значи заштита здравља грађана, заштита природних ресурса, паметно коришћење природних ресурса, једно друго не сме да искључује, и не треба ни једно друго да надвлада, него да буду гране истог стабла", каже премијер Милош Вучевић.

Осим сајамске понуде возила, у два дана, организована су дискусије и такмичења за студенте.

четвртак, 12. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи