Читај ми!

Српски научник помогао параплегичару да прохода

Тим научника успешно је премостио сигнале од мозга параплегичара до његових колена, омогућавајући му да се, први пут после пет година, користи сопственим ногама, преноси „Гардијан“. Зоран Ненадић, сарадник на истраживању, каже да има још простора за напредак и да би у будућности имплант уграђен у мозак могао да омогући корисницима да поново осете своје ноге.

Истраживачи са Универзитета у Калифорнији развили су систем који прима мождане таласе користећи електродну капу електроенцелографа и шаље их бежично у компјутер.

Следи серија алгоритамских процеса како би се обрадили подаци да ли човек хоће да стоји или хода, а онда се они шаљу у микроконтролоре, који их прослеђују као импулсе у нерве који заузврат покрећу мишиће у ногама.

Тестирање је вршено на 26-годишњем мушкарцу који је био у инвалидским колицима од несреће која га је оставила паралисаним од струка, када му је пресечена кичмена мождина.

Подвргнут је тренингу у трајању од 20 недеља током ког му је поправљен тонус мишића у ногама. Осим тога, вежбао је и како да створи праве мождане сигнале које нови систем може да искористи.

На крају се све исплатило. Ослањајући се на помагала како не би пао, успео је да користи ноге и пређе раздаљину од три по метра.

Експеримент је показао да је помоћу електронике могуће узети мождане сигнале и премостити пресечену линију комуникације. Истраживање је објављено у Journal of NeuroEngineering and Rehabilitation.

Упркос томе што је ово огроман успех, научници објашњавају да је потребно још тестова како би се цео систем усавршио. Иако је пацијент својим ногама прешао три и по метра, компјутер је понекад заказао, односно збуњивао се због два различита типа можданих сигнала - оних који контролишу равнотежу и оних који стимулишу кретање.

Такође, ако ће се ова технологија користити масовније како би људима могућила да се слободно крећу, не може се пренебрегнути чињеница да је потребан екстерни компјутер који ће моћи да функционише независно од места и услова.

„Гломазна природа тренутног неинвазивног система моћи ће у будућности да се исправи путем можданог компјутерског импланта, који ће користити нервне сигнале“, истичу научници. На крају крајева, до пре неколико година и овакав успех је сматран доменом научне фантастике.

Зоран Ненадић, сарадник на истраживању и колега вође пројекта доктора Алана Доа, сматра да би имплант могао да оствари још бољи ниво контроле протезе зато што би примљени мождани таласи били бољег квалитета.

„Осим тога, имплант би могао да шаље повратни сигнал, што би омогућило кориснику да осећа своје ноге“, истиче Ненадић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару