Читај ми!

Олако наседамо на производе вештачке интелигенције – како да будемо паметнији од ње

Стручњак за дигиталне политике Владимир Радуновић каже да треба више времена да проведемо анализирајући и проверавајући информације, нарочито оне на основу којих градимо, на пример, политичке ставове. Док само "скролујемо" производи вештачке интелигенције (ВИ) лако могу да прођу у нашој свести као стварне информације. У свету ВИ и сами морамо бити паметнији, поручује Радуновић.

Водитељка РТС-а Ана Манојловић поделила је фотографије са својим ликом које је генерисала вештачка интелигенција. Иако на први поглед изгледају аутентично, детаљнијим анализирањем се закључује да нису направљене објективом фото-апарата. На пример, на фотографији водитељка РТС-а има шест прстију.

"Из неког необјашњивог разлога, вештачка интелигенција има проблем са нашим прстом, али са већином других ставри нема и то ће се технолошки превазићи технолошки. Ва видео-снимцима ви ни не можете да приметите те елементе. Ми скролујемо на екрану, стотине информација прођемо за 10 минута, не обраћамо пажњу, ни тих шест прстију нећемо приметити", каже за РТС стручњак за дигиталне политике Владимир Радуновић.

Указује да није кључ у томе да пронађемо разлике, него да променимо приступ анализирању информацијама – треба више времена да посветимо провери информација које, на пример, граде наш политички став.

"Интернет је фантастичан алат, у минуту можемо на пет различитих страна да проверимо, али ми неммао времена за то. Наседамо и на текстове и на видео-снимке. Морамо да променимо начин понашања и развијемо критичко размишљање и медијску писменост поготово међу младима, да не наседају на прву лопту", рекао је Радуновић.

На питање како да се гоне људи који фотографије постојећих људи уз помоћ вештачке интелигенције користе у порнографске сврхе, Радуновић је рекао да та област потпада под више регулаторних прописа.

"Један је везан за информисање који би се бавио садржајем, други криминалом, Европска унија има свој регулаторни оквир о вештачкој интелигенцији, имамо оквир о људским правима, о националној безбедности, то постаје и део војне стратегије. Много тога, међутим, иде кроз свест и писменост, али и кроз рад са технолошким компанијама које треба да преузму и етичку одговорност. Сама земља не може то да уради", навео је Радуновић.

Цело гостовање Владимира Радуновића можете погледати у видеу на почетку текста.

субота, 06. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару