Читај ми!

И овај јануар међу најтоплијим – угрожен лед око Антарктика

Јануар 2023. био је седми на листи најтоплијих на планети у историји мерења, трећи међу најтоплијим у Европи, а у Србији други на списку најтоплијих у последњих 70 година. Укупна површина морског леда на обе хемисфере најмања је од како постоје сателитска мерења.

Према подацима Европске службе за климатске промене Коперникус и америчког Националног центра за податке о снегу и леду, обим морског леда на Антарктику био је најмањи забележен у јануару, а на Арктику трећи на попису најмањих.

Управо обим морског леда један је од климатских показатеља које користи Светска метеоролошка организација у извештајима о стању глобалне климе. А светски ниво мора незаустављиво расте.

„У сваком сценарију, земље попут Бангладеша, Кине, Индије и Холандије су у опасности. Мегаградови на свим континентима суочиће се са озбиљним утицајима, укључујући Каиро, Лагос, Мапуто, Бангкок, Даку, Џакарту, Мумбај, Шангај, Копенхаген, Лондон, Лос Анђелес, Њујорк, Буенос Ајрес и Сантјаго. Опасност је посебно акутна за скоро 900 милиона људи који живе у приобалним зонама на ниским надморским висинама – то је сваки десети човек на Земљи“, рекао је  Антонио Гутерес, генерални секретар Уједињених нација.

Да се климатска криза не смирује, указује температурни тренд. Протеклих осам година су најтоплије на планети.

Арктик се загрева више него двоструко брже од глобалног просека. Тамо се морски лед драматично повукао током 44-годишњег сателитског праћења. Од 1979. године, јануар је изгубио 1,89 милиона квадратних километара, што је око два пута више од површине Немачке.

Сваке године, у ово доба, лето изједа морски лед око Антарктика. Али ове године је Западни Антарктик посебно био топлији, а то је, у комбинацији са јаким ветровима и великим таласима, помогло да се створе огромне области без леда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару