Читај ми!

Екстремна ситуација: Антарктички морски лед достигао рекордно низак ниво

Подручје морског леда око Антарктика достигло је рекордно низак ниво. Очекује се да ће се површина леда још више смањити пре него што се заврши овогодишња летња сезона топљења.

Екстремна ситуација: Антарктички морски лед достигао рекордно низак ниво Екстремна ситуација: Антарктички морски лед достигао рекордно низак ниво

Морски лед настаје смрзавањем морске воде, веома је динамичан и штити глечере на половима од топљења, како не би дошло до огромног пораста нивоа мора, упозоравају научници.

Утицај климатских промена на отапање морског леда на Арктику је очигледан што показују подаци који се бележе од 1979. године. Антарктички морски лед варира много више из године у годину, што је отежавало уочавање ефекта глобалног загревања.

Међутим, „значајни“ губици антарктичког морског леда у последњих шест година указују на то да су рекордна тепература океана и промене у временским обрасцима повезани и да се климатске промене коначно могу научно документовати.

Научници су већ били веома забринути због антарктичког леда. Климатски модели су још 2014. године указивали да је џиновски ледени покривач Западног Антарктика, који се налази на континенту, осуђен на колапс због нивоа глобалног загревања који је тада већ забележен.

Све већи губитак морског леда излаже ледене покриваче и њихове глечере таласима који убрзавају њихово распадање и топљење, упозорили су истраживачи.

Недавна студија процењује да ће доћи до постепеног колапса Зашадног Антарктика – и пораста нивоа мора за четири метра – уколико глобална температура порасте за више од једног степена Целзијуса, тачке која је већ премашена.

„Никада раније нисам видео овако екстремну ситуацију без леда“, рекао је професор Карстен Гол из Хелмхолц центра за поларна и морска истраживања на Институту „Алфред Вегенер“ у Немачкој, који је први пут посетио ову област 1994. године.

„Континентални појас, подручје величине Немачке, сада је потпуно без леда. Застрашујуће је колико је брзо дошло до ове промене“, истиче професто Гол који се налази на истраживачком броду „Поларна звезда“ на Антарктику.

Професор Кристијан Хас, такође из Хелмхолц центра, наглашава да: „Брзи пад морског леда у последњих шест година је прилично значајан, када се има у виду да се овај ледени покривач готово није мењао у претходних 35 година.“

Научници из Националног центра за податке о снегу и леду у Сједињених Држава такође су рекли да је постављен нови рекорд. Рекли су да је обим антарктичког морског леда 13. фебруара пао на 1,91 милион квадратних километара, испод претходног рекорда постављеног 25. фебруара 2022.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару