Читај ми!

Дејвид Гета: Вештачка интелигенција је будућност музике

Након експеримента са додавањем реповања у Еминемовом стилу у своју нумеру, ди-џеј Дејвид Гета каже да будућност музике лежи у вештачкој интелигенцији.

Испитивање могућности технологија попут софтвера ChatGPT ушло је у све сфере живота од новембра када је узбуркао креативну индустрију и забринуо академску заједницу. После бурне реакције Ника Кејва на стихове које је овај чет-бот написао у стилу аутралијског кантаутора, стижу утисци једне од највећих звезда ди-џејинга.

Дејвид Гета је за један свој наступ, уз помоћ два сајта са програмима вештачке интелигенције, креирао текст и реповање на начин на који то ради Еминем.

Француски продуцент је нагласио да неће комерцијално користити песму, то јест да је неће објавити.

Међутим, ди-џеј каже да мисли да ће музичари користити вештачку интелигенцију као алат за стварање нових звукова у будућности, јер „сваки нови музички стил долази из нове технологије“.

„Сигуран сам да је будућност музике у вештачкој интелигенцији. Сигурно. Нема сумње. Али у виду алата“, рекао је Гета у изјави за Би-Би-Си.

Гета је са овогодишње доделе Брит награда отишао са признањем за најбољег продуцента.

„Ништа неће заменити укус. Оно што дефинише уметника је да имате одређени укус, имате одређену врсту емоција којe желите да изразите и за то ћете користити све модерне алате“, сматра Гета и технологију која користи вештачку интелигенцију пореди са инструментима који су у прошлости доводили до револуција у музици.

Без нових технологија нема нових музичких стилова 

„Вероватно не би било рокенрола да није било електричне гитаре. Не би било есид хауса без синтисајзера 'Роланд ТБ-303' или ритам машине 'Роланд ТР-909'. Не би било хип-хопа без семплера“, наводи Гета.

Према његовим речима, вештачка интелигенција заиста би могла да дефинише нове музичке стилове.

„Верујем да сваки нови музички стил долази из нове технологије“, поручио је музичар.

У видео-снимку који је објавио прошле недеље, Гета је рекао да је из забаве створио вокал у Еминемовом стилу, али да је „то тако добро функционисало да није могао да верује“.

Одлучио је да резултат свог експеримента објави, како каже, зато што је желео да отворим дискусију на тему употребе вештачке интелигенције у музици и да подигне ново свести о томе.

„Заправо, то је веома смешно, јер многи људи реагују. Неки од њих кажу: 'О, ово је генијално.' Неки од њих се љуте на мене, али нећу објавити песму. Немогуће је да мислите да је то права сарадња, али звучи баш као он (Еминем)“, нагласио је Дејвид Гета.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 05. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару