Очи памте као и кожа, зато је неопходно да их штитимо

У овом тренутку на операцију катаракте са уградњом интраоку-ларног сочива чека 7.614 грађана, и само операцију катаракте њих 128, што је далеко мањи број у односу на претходне године. Колико се на ту интервенцију у овом тренутку чека у Клиничко - болничком центру Звездара и како да сачувамо чуло вида током летњих месеци за Дневник је говорио професор Мирослав Стаменковић, руководилац Клинике за очне болести у тој установи.

Очи памте као и кожа, зато је неопходно да их штитимо Очи памте као и кожа, зато је неопходно да их штитимо

Стигло нам је лето, сунце прија, али превише сунца и увећано зрачење знају да оштете вид.

– Има тај невидљиви део радијације који најмање утиче на очи, али има и један видљиви део тог спектра који доста утиче на очи, поготово у овом периоду. Кад имате водену површину, ви имате 30 одсто веће излагање тој радијацији него што је у уобичајеним условима. На планинама је знатно већи проценат, па чак и до 90 одсто је јаче зрачење.

Треба нагласити да тај видљиви део спектра има већу светлост и енергију, скоро два пута више од нормалне радијације и на тај начин може да допринесе оштећењу, поготово дубље структура ока.

Да ли око све памти као и кожа?

– Памти, памти. Постоје разне теорије. Једна од теорија је да ако имате једну симултану експозицију више од пет минута, неће толико утицати на око, али ако имате више симултаних по пет минута и тај интервал је краћи, онда ћете имати већи кумулативни ефект на око.

У овом периоду су исто и чешће инфекције, поготово на путовању и шта нам значе сунчане наочаре?

– Нису у питању класичне наочаре за сунце, то су наочаре са посебним филтером и мањим степеном засенчења које дају бољу заштиту од те радијације, истовремено то је нека врста заштите ако неко ради на овим нашим савременим уређајима, типа лаптоп, рачунар. Ако знамо да више од неке две трећине популације до 30 година проводи више од пет сати дневно на рачунару, то није добро. Савет је да након 20 минута рада погледамо у неку даљину од 20 метара и да одморимо око пола минута, па онда да наставимо.

Колико год се ми чували, инфекције су у овом периоду чешће, од тих класичних коњуктивита до неких других облика који се јављају искључиво на базенима, па је савет бити у контролисаним условима. Испрати очи уколико се осети нека сметња. Водити рачуна о додиру руку и очију, то је најбитније да су руке чисте, а све остало је мање битно.

Повећана концентрација хлора може да доведе до иритације ока која није класична инфективне природе, али може исто да смета.

Каква је ситуација у Вашој установи за операцију катаракте и уградњу сочива?

– Ми смо на неком рекордно ниском нивоу, испод хиљаду особа на листи чекања. Термини које дајемо сада су октобар месец, што је једно апсолутно задовољавајуће стање за било коју врсту патологије, која је чак и упоредива са неким другим обољењима, тако да пацијенти практично не чекају на ове врсте интервенције. Надамо се да ће држава и даље стајати иза нас као што стоји и да ћемо тако даље радити у будућности.

Операција катаракте је углавном за старију популацију, али неретко и код млађих.

– Две су ствари карактеристичне за овај период. Имате нове технологије у смислу интраокуларних сочива које се уграђују, са којима можете истовремено гледати на даљину, возити ноћу и не можете читати на 25-30 центиметара, али гледати на рачунар можете комотно. То је једна нова врста која има и филтере, између осталог као заштита од сунчеве светлости. То је једна прилично пристојна технологија, поготово за млађи свет и врло, врло пожељна ствар.

С друге стране, имате нове лекове у терапији дегенерације жуте мрље који су врло моћни и омогућавају нам да решавамо ствари које су до сада биле прилично нерешиве. Значи то је један мањи проценат, али то су исто врло добри лекови, не врло добри него нови лекови са неким новим циљевима и потпуно другом неком активацијом и онда прилично нам помажу у терапији ових проблема. И свакако, ако се одреагује на време не мора да се изгуби вид.

Колико често би требало да проверавамо вид у одређеним годинама? Шта је превенција?

– За оне који немају очне проблеме, редовне годишње контроле, а за оне који имају, шест месеци би било пожељно. Ако имате један константан замор, са губљењем фокуса, са смањеном контрастном сензитивношћу, повремено дуплим сликама и сталном главобољом која може бити повремена је знак да нам је потребна офталмолошка конторла.

петак, 05. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару