„Реч је слободна“ – свечано отворен Сајам књига

На Београдском сајму је отворен Међународни сајам књига. Одржава се под слоганом „Реч је слободна", а почасни гост је Куба.

Као и претходних година важе одлични попусти на све књиге, било да је реч о домаћим или страним издањима, новим или старим насловима, а висина попуста зависи од самих издавача до чак 70 одсто.

Цена улазница није се мењала. Појединачна улазница стаје 350 динара, за групне посете 250 динара, а за породични дан 1.000 динара.

Екипа РТС-а била је на Сајму у 10 сати када је отворен за посетиоце. Ако је судити по првом дану посећеност ће бити већа него прошле године када је Сајам књига посетило више од 200.000 љубитеља писане речи, као и доста младих људи, што је још један знак да књига успешно одолева свим изазовима модерног доба.

Дани за породичну посету су понедељак и уторак а највећа гужва најављена је за школски дан у четвртак, због организованих посета ђака, наставника, студената и професора.

Кубански писац Мигел Барнет: Слова осветљавају Сајам узвишеном светлошћу

Ове године имамо прилику да се боље упознамо са традицијом, али и савременим стваралаштвом Кубе. У Београд су стигли песници, писци, научници, уметници. У име почасног госта говорио је писац и антрополог Мигел Барнет, добитник кубанске националне награде за књижевност, а празник књиге отворила је песникиња, драмска списатељица и сценаристкиња Милена Марковић.

„Док гледам слова која осветљавају овај Међународни сајам својом узвишеном светлошћу, дозволите ми да завршим са мишљу највећег кубанског песника и револуционара, једним од зачетника књижевног модернизма и апостола наше независности, Хосеа Мартија, који је написао: 'Слова су попут великодушне мајке на чијим се коленима смирују пролазне свађе њене деце. Неопходно је да испод слова душа крвари', јер на крају, као што је најславнији Кубанац такође написао: 'Велика дела су увек била израз великих времена... ко зна за слово биће праведан'“, истакао је Мигел Барнет.

Милена Марковић: Шта би био живот да нема речи

„Шта би био живот да нема речи. Не би га било, а шта би било од свих нас кад не би било прича. Не би били људи него нешто друго. А шта би било кад не би запамтили наше приче. Не би постојали. Ово је место где живе писци крилати и рогати, ти писци се овде показују. Они ће написати приче због којих ћемо сви да опстанемо и да порастемо. Дођите под чаробну куполу, читајте књиге још овај шездесет и седми и да буде и стоти. Хвала“, рекла је Милена Марковић и прогласила 67. Сајам књига отвореним.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи