Школски дан на Сајму књига – прилика за младе читаоце да пронађу праву књигу за себе

На Сајму књига данас је школски дан. Велики утицај на образовање и васпитање имају књиге, зато је важно да од малена деца читају одабрану литературу. На сајму образовања школски дан посвећен је превенцији и заштити од насиља, инклузији као и унапређењу људских и мањинских права у образовању.

Књиге Нешто здраво и Нешто зелено први пут су се нашле на Сајму књига. Малишани су их већ одобрили, јер на креативан начин уз стихове и игру стичу здраве навике.

„Верујем да људи нису очекивали да ћу ја написати књигу на две овако важне теме као што су одрживост животне средине и здрава храна. Морам да признам за ову другу књигу, Нешто здраво, реакције су увек врло конкретне: 'Алекс наша ћерка је кренула да једе цвеклу, јер се за то добијају поени у књизи..', 'Наше дете које иначе не жели да пије воду сада пије воду', 'Више једемо поврћа..'. Али мени је најслађе када опомињу родитеље да родитељи уместо неког слаткиша поједу неко воће, тако да ми стварно то у потпуности испуни срце“, истиче Александра Безмаревић Стевић, ауторка књига Нешто зелено и Нешто здраво.

Да деца покрену вијуге, побринула се Гордана Јеж Лазић која на сајму излаже иновативну и интерактивну књигу – Како, вуче, деца уче.

„Понудила сам им књигу коју ће писати заједно са мном. Са десне стране су песме, са леве стране су задаци, њихов простор за рад. Уз књигу Како, вуче, деца уче деца уче стилске фигуре, али уче и неке појмове са којима ће се сусрести у вишим разредима основне школе“, објашњава Горадана Јеж Лазић, ауторка књиге Како, вуче, деца уче.

Велика понуда и добри попусти праве тежак избор за родитеље и децу. Како би дете стварно уживало у читању, битно је да препознамо шта га интересује и у односу на то понудимо адекватну књигу. На Лагуниним штандовима то иде мало лакше, пошто су књиге подељене у категорије.

„Нова књига Уроша Петровића Зачарана справа која је сјајно илустрована. Затим, Потрага за златном стрелом за мало старији узраст основаца коју могу сами да читају. Љубеновића књига која враћа онај Ћопићевски дух који мало данас недостаје у овој модерној технологији и један јако леп серијал Госпођице Миле, Школа самопоуздања госпођице Миле у којој се налазе школа доброте, школа лепих манира, школа другарства и ту су сликовнице које за децу млађег узраста“, наводи Тања Вучковић из Издавачке куће „Лагуна“.

Неговање бољих односа међу људима и природи, развијање креативности и подстицање дружења – тиме се више од 30 година бави и „Креативни центар“ када бира књиге које ће издати. Од прошлогодишњег сајма до данас издали су више од 80 нових књига.

„Издвојила бих Жапче. У питању је зборник од 20 сликовница уз које су многе генерације одрасле, и то су тада била деца која сада читају својој деци. Дакле, изабране песме, приче и задаци за размишљање и креативно учење. Ту је затим Научни кувар која на веома интересантан начин популарише науку. То је једна збирка рецепата намењена деци и родитељима који могу у кухињи да кувају, да се друже и да виде који се то научни процеси дешавају око кувања. Трећа препорука, језички компас домаће ауторке Невене Живић које ће свим узрастима помоћи како да боље говоримо, да се боље сналазимо у правопису“, каже Јелена Драгојловић из Издавачке куће „Креативни центар“.

Едукација деце и тинејџера на првом месту је и Издавачкој кући „Финеса“. Ове године први пут припремили су и представу базирану на књигама о једном од њихових најпопуларнијих ликова – Кроковуу.

„На представи су радили фантастични позоришни стручњаци који су награђивани за дечије представе. Од 22. новембра у Дечијем културном центру од 18 часова је велика премијера. Моја препорука за најмлађе је едиција сликовница о једном предивном лику који је пола крокодил пола вук. У питању је Крокову. Имамо издатих 13 наслова и свако дете узраста од три године па навише може да прати авантуре Кроковуа и да заједно са њим много учи о одрастању, пријатељству, и међуљудским односима и комуникацији“, наглашава Лидија Маричић из Издавачке куће „Финеса“.

Све ове књиге, али и многе друге доступне су на Сајму до недеље, а у књижарама након тога. Много је избора, а колико читање од раног узраста значи, потврдиће и податак да само 15 минута читања дневно омогућава детету да за годину дана чује чак милион нових речи - подаци су Уницефа.

понедељак, 28. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи